Back to top

Somaia, el paradís del tomàquet al cor del Priorat

Potenciar el cultiu d'horta a la comarca, recuperar varietats autòctones i promoure el producte de proximitat. Amb aquest objectiu neix Somaia, un projecte ecològic de cultiu de multitud de varietats de tomàquet a Poboleda.

Des de la segona meitat del segle passat, el mosaic de la superfície agrícola del Priorat està absolutament dominat, com a gran motor econòmic de la comarca, per la vinya. Un cultiu que ha permès situar el Priorat com un dels millors productors de vi del món i, de retruc, també ha donat una sortida econòmica potent a la població de la comarca.

Uns beneficis que, com tot, també compten amb petits inconvenients, com la pèrdua del cultiu d'horta, més enllà del de consum propi. És aquí on apareixen Somaia i la seva impulsora, Judit Sabater, una jove emprenedora que aquest estiu veu els fruits d'un projecte que neix la passada tardor i que pretén recuperar la diversitat en el mosaic agrari de la zona.

A la riba del riu Siurana

L'hort de Somaia, a pocs metres del riu Siurana, compta amb més d'una trentena de varietats de tomàquet, algunes d'elles autòctones de la zona, com la Còrsega de la Bisbal de Falset. D'altres, de colors i forma singulars, són varietats llunyanes. Tot plegat amb l'objectiu de recuperar-les enfront un mercat que cada vegada redueix més les varietats produïdes.

La tria pel tomàquet també va en consonància amb l'entorn: és un producte de temporada estival, que creix molt bé en un terreny com el Priorat tot i haver-se de plantar més tard per les gelades de la primavera i que a més, es cull coincidint amb el moment que hi ha més població a la comarca.

judit sabater, somaia, tomàquets, priorat

Més enllà de la venda directa al consumidor, el projecte també compta amb altres potes com les visites didàctiques a l'hort per a famílies i també restauradors de la zona, a més de produir llavors i fer tallers de conserves.

Paraules clau:

Notícies relacionades