Back to top

El subministrament d'aigua enfronta Pratdip i Les Planes del Rei

Aquest matí el municipi de Pratdip ha celebrat el primer plenari de l'any, que ha vingut acompanyat de polèmica. La problemàtica sobre el subministrament d'aigua a la urbanització privada de les Planes del Rei ha centrat el debat.
Planes

La polèmica ha estat l'ingredient principal del primer plenari de l'any de Pratdip, celebrat aquest matí. La problemàtica sobre el subministrament d'aigua a la urbanització privada de les Planes del Rei ha centrat el debat. Una trentena de veïns d'aquesta urbanització han assistit a la sessió tensa, on les càmeres de Canal Reus Televisió han tingut prohibit l'accés, a petició de l'alcalde del municipi, qui ha impedit la gravació del ple.

Els fets es remunten a l'últim dia de l'any, quan els residents d'aquesta zona es van quedar sense servei d'aigua corrent. Arrel d'aquesta situació, denuncien la inactivitat del govern local per resoldre la incidència i no aportar solucions.

La zona, que compta amb 4 pous propis, va quedar-se sense aigua corrent el 31 de desembre. Una situació que ha despertat les queixes contra el govern local, a qui acusen de no treballar pel benefici de les Planes del Rei. Durant aquests dies, asseguren que han comptat amb l'ajuda de dues persones voluntàries que han fet arranjaments puntuals per mitigar el problema.

En Bernardo Gallardo, veí de les Planes, relata com amb l'ajuda de dos companys més van fer reparacions puntuals que han ajudat a recuperar certa normalitat: "Realment qui vam reparar  tornar a fer funcionar les bombes d'aigua vaig ser jo i un parell de companys, juntament amb gent de les Planes. Sobre els tècnics, han passat per la urbanització, però en cap moment amb la voluntat d'arreglar o intervenir la maquinària", explica.

El consistori recalca que la urbanització és de caràcter privat i per aquest motiu, insisteix que no li pertoca el manteniment de la xarxa d'aigües. A la vegada, desmenteix la versió dels veïns sobre la manca d'aigua. Segons Joan Maria Rovira, alcalde de Pratdip, la responsable de la xarxa de distribució, bombeig i dipòsits de l'interior de la urbanització és l'Entitat Urbanística de les Planes del Rei i que l'Ajuntament només subministra aigua fins l'entrada del barri. Pel que fa a la manca d'aigua, nega la versió en què els propietaris diuen que portaven diversos dies seguits sense aigua, encara que reconeix que en alguns casos poden haver notat una baixa pressió.

El conveni, en procés

Per evitar problemes futurs, l'Ajuntament de Pratdip està ultimant un conveni entre el consistori i la urbanització per deixar clar quines responsabilitats té cada agent en situacions similars. En aquest document també hi serà present l'empresa comercialitzadora de l'aigua. Els veïns denuncien que no han pogut estudiar el document, ja que només han vist l'esborrany. És una de les qüestions que destaca Christian Peuman, president de l'entitat en liquidació de la urbanització les Planes del Rei, qui lamenta que no s'hagi trobat una solució abans i assegura que el conveni fa temps que hauria d'estar redactat. Afegeix que abans de presentar-ho als veïns, vol estudiar-lo, especialment pel que fa als costos que pot repercutir als propietaris en futures problemàtiques.

El redactat d'aquest conveni ha estat ben present en la sessió plenària d'aquest matí. Des del PSC, s'ha estès la mà a crear una taula de treball formada per gent 'neutral' per tal de donar una solució a aquest tema. Finalment s'ha inclòs com a prec dins el plenari d'aquest dimarts.

El debat sobre el document no s'ha donat per acabat aquí, sinó que ha provocat una enganxada entre el regidor d'Unidos Por Planas i el batlle del municipi. Òscar Serrano i Joan Maria Rovira s'han intercanviat retrets, tot fent referència al context polític en què Serrano va abandonar el pacte de govern. Segons Rovira, aquesta acció va paralitzar diversos projectes del consistori, entre ells, aquest conveni d'aigua.

Just acabar el ple, de poc més de poc més d'una hora de durada, els assistents han sortit fora de la Casa de la Vila amb pancartes en contra de la gestió de la situació per part de l'Ajuntament. Alguns dels presents han fet sentir la seva veu. És el cas de l'Evelyn Planet, veïna de les Planes, qui ha definit la sessió com "d'escàndol". Una sensació que comparteix un altre veí, Abraham Ruiz, qui apunta a un encallament entre les diferents parts per trobar una solució al problema.

El debat del recepcionament, obert

A dia d'avui, el conjunt de cases de les Planes del Rei compten amb servei d'aigua. Tot i això, els veïns es queixen que l'aigua no compti amb la pressió suficient. Aquesta problemàtica ha tornat a posar sobre la taula el recepcionament de la urbanització, un projecte inviable per les causes judicials obertes, i per tant amb un calendari a molt llarg termini.

Paraules clau: