Back to top

Suspesa la festa de l'oli nou de Reus

La COVID obliga a suspendre un dels actes de promoció de ciutat més importants. L'any passat es van vendre més de 36.000 litres d'oli nou en un esdeveniment que congrega milers de persones a la plaça de la Llibertat.

És un dels moments més importants per al sector de l'oli a Reus i al territori. La Denominació d'Origen Protegida Siurana, amb el suport de diverses institucions i també l'agència Reus Promoció de l'Ajuntament de Reus, organitza un acte que mobilitza milers de persones un divendres i dissabte del mes de novembre. 

Enguany, però, el coronavirus obliga a suspendre aquesta festa, que se celebra a la plaça de la Llibertat i que té un dels seus moments àlgids dissabte al matí, amb un esmorzar popular en el qual es pot degustar, per primer cop, l'oli nou de la DOP Siurana. 

Les alternatives telemàtiques

fira

La fira va aconseguir dispensar, el 2019, més de 36.000 litres d'oli nou. Una autèntica xifra de rècord, atenent a les ventes que registren altres fires similars. De fet, fins a darrera hora s'havia mantingut una alternativa garantint només la fira. Finalment, les restriccions de mobilitat imposades per la Generalitat han obligat a suspendre l'acte. 

De fet, les mesures haurien d'acabar el 13 de novembre, dia que començava la festa de l'oli nou. Tot i això, i amb la previsió que es puguin allargar, i tenint també en compte que molta gent que va a la fira és de fora de Reus, s'ha decidit suspendre l'acte i de moment, no buscar una data alternativa. 

Fira virtual i portal de venda d’oli

La situació actual genera incerteses atès que enguany no es podrà realitzar la fira presencial a Reus que s’havia plantejat pel 13-14 de novembre com un mercat amb venda d’oli, amb totes les mesures de prevenció covid-19, i sense les activitats que any rere any atreien més visitants i compradors.

És per aquest motiu que, des del Consell Regulador de la DOP Siurana, s’ha apostat per la comercialització online de forma conjunta, com a complementari als canals de venda directa que ja tenen les diverses cooperatives i molins, i als comerços, mercat i establiments de la ciutat, que cada cop més aposten per l’oli nou DOP Siurana com un reclam aquestes dates, i un referent de qualitat tot l’any.

D’una banda, del 12 al 30 de novembre se celebrarà una fira virtual on conèixer les diferents entitats de la DOP Siurana, i les seves característiques, i també tota una programació anomenada “Glopets d’oli” de presentacions, tallers, receptes i activitats diverses amb noms com Carme Ruscalleda, Mònica Usart, Ada Perellada, Pep Nogué, i dinamitzadors gastronòmics per a fer cultura d’oli.

La fira virtual se celebrarà al portal web de Fires Virtuals. En aquesta fira virtual s’estrenarà, la plataforma www.olisiurana.cat que posa en marxa el consell regulador amb la col·laboració del projecte NUTRISALT, un marketplace on es podran comprar lots d’oli d’oliva de 16 molins de la DOP Siurana, amb lliurament entre 24-48h, i amb ports gratuïts.

Amb aquest nou canal de comercialització, que romandrà operatiu els 365 dies de l’any, s’amplia l’abast geogràfic de les nostres fires tradicionals, i es possibilita que, davant de restriccions de mobilitat, es pugui comprar aquest producte de qualitat, de km0, de temporada i dels pagesos i pageses del territori, còmodament des de casa, al millor preu.

Entrevista

Parlem amb Montse Gelonch, del Consell Regulador de la de DOP Siurana, sobre la suspensió de la festa de l'oli nou.

Paraules clau:

Notícies relacionades