Back to top

El tancament d'oficines bancàries posa en risc d'exclusió financera els entorns rurals

En els darrers anys les entitats bancàries han anat disminuint l'atenció al públic i limitant els seus serveis en molts municipis. A l'entorn rural, però, aquest tancament d'oficines i caixers automàtics es veu com una problemàtica, tenint en compte que molta de la població d'aquests pobles són gent gran.

Aconseguir efectiu a pobles petits com per exemple els municipis del Priorat es pot convertir en tota una odissea, tenint en compte la dificultat per trobar un caixer automàtic i encara més, una oficina amb atenció al públic. L'exclusió Financera és converteix en una problemàtica en aquests pobles donat que la major part de la població està envellida i té dificultats per desplaçar-se. En alguns dels pobles del Priorat, els vilatans han de desplaçar-se fins a 40 quilòmetres per disposar d'efectiu o fer qualsevol gestió bancària.

Per intentar revertir la situació i posar de manifest aquesta problemàtica, l'Ajuntament de Poboleda va aprovar recentment una moció per demanar a les administracions que posin fil a l'aigua per tal d'apropar aquest servei a la població. I és que l'elevat cost que demanen les entitats financeres per posar un caixer automàtic fa que sigui inassumible per pobles com Poboleda, donat que demanen un lloguer mensual per l'equipament més comissions per fer en cada operació.

Cornudella de Montsant, per la seva banda, va fer una consulta entre la població per decidir si posaven un caixer automàtic o no. Malgrat que el resultat va esdevenir positiu, trobar una solució assumible pel poble i les gestions burocràtiques necessàries n'estan endarrerint la seva instal·lació.

De fet, La Generalitat de Catalunya va fer una proposta de Llei a principis d'aquest 2022 per garantir els serveis bancaris en pobles en risc d'exclusió financera i la Diputació de Tarragona està estudiant les opcions per posar caixers automàtics en municipis de menys de 2000 habitants. Els alcaldes dels pobles veuen en bons ulls aquestes opcions, però saben que els tràmits són lents i reiteren que la problemàtica es viu actualment.

 

Paraules clau:

Notícies relacionades