Back to top

El territori escenifica el 'No' a la MAT

En un acte al Palau Bofarull, una quarantena d'alcaldes i els presidents de 7 consells comarcals, s'ha presentat un informe que desaconsella rotundament la nova línia de Molt Alta Tensió. El Camp i l'Ebre rebutgen el projecte de Forestalia.

No ha estat el primer cop que el sud del país ha rebutjat la MAT, el nou projecte de Forestalia, una empresa aragonesa que vol construir una línia de molt alta tensió per transportar energia renovable produïda a la comunitat autònoma veïna fins a l'àrea metropolitana. Probablement, però, ha estat el crit més contundent i unànime de tots. La Diputació de Tarragona, que havia elaborat un informe tècnic i mediambiental per estudiar la viabilitat de la MAT, ha aprofitat la seva presentació per aglutinar tots els actius polítics i fer front comú en contra de la línia.

"No hi ha justificació de la necessitat de la MAT", ha dit Noemí Llauradó, la presidenta de la Diputació de Tarragona. A parer seu, el projecte no respon a una necessitat empírica del país. "El municipalisme ha volgut unificar la veu per expressar el seu rebuig al projecte". Segons Llauradó, l'estudi ara es presentarà a la Delegació del Govern central amb una quinzena de consideracions que argumenten l'oposició de l'ens supramunicipal a l'autorització de la MAT. Entre aquestes, s'ha apuntat a l'incompliment de la llei del sector elèctric, el greu impacte paisatgístic o la incompatibilitat amb la planificació del sòl. El més curiós, és que va ser precisament el Ministeri qui va demanar a la Diputació que elaborés aquest informe.

Diputació de Tarragona acte MAT Reus

Cal esmentar que en els municipis i comarques que es veurien afectats hi ha, entre d’altres, àrees d'interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix. Llauradó, diu que "el compromís de la Diputació amb la transició energètica és ferm, però defensem que s’ha de fer ordenadament, des de la planificació i el diàleg amb els territoris afectats, amb total coordinació i lleialtat institucional, per tal de fer prevaldre sempre el bé comú".

A l'espera de la resolució 

Aquest dimecres s'enllestia el termini per presentar al·legacions al projecte. A més de les presentades per la Diputació, també ajuntaments i consells comarcals del territori han presentat consideracions en contra de la MAT. I no només l'espectre polític, també el social i l'ecològic com apunta l'estudi de la Diputació. Ara, sindicats, entitats i associacions del territori que han presentat al·legacions són a l'espera que ara s'estudiïn totes i cadascuna d'elles i es resolgui què passa amb el macroprojecte.

Paraules clau:

Notícies relacionades