Back to top

Toc de queda: Necessitat o abús?

El govern català ha adaptat els criteris per aplicar aquesta mesura excepcional en funció de les dades epidemiològiques. El debat ha saltat a l'esfera pública i hem sortit al carrer a preguntar què en pensa la ciutadania.

Recta final d'agost amb dades molt diferents de les de fa uns dies. Tot i que la cinquena onada encara es nota i molt en la pressió hospitalària (al Sant Joan de Reus, per exemple, hi ha 26 persones ingressades), els registres epidemiològics han millorat. A excepció d'un lleuger increment de l'índex de rebrot a Cambrils, la resta són tots en verd. 

Dades Reus 18/08

Doncs bé, tot i aquestes dades, el govern català ha aprovat aquesta setmana prorrogar el toc de queda a 148 municipis catalans a partir del 20 d'agost. Aquesta és una mesura que s'ha anat endurint a mesura que les dades epidemiològiques anaven millorant.

A l'esfera pública ja ha saltat el debat de si la mesura del toc de queda s'està aplicant a la lleugera, si respon a criteris estrictament sanitaris o s'estan vulnerant les llibertats individuals amb massa determinació. L'interès general i l'interès particular topen de ple en aquest debat que, com diem, ja ha saltat a l'esfera pública i que ha comportat diverses crítiques al govern. El conseller Argimon, deia aquesta mateixa setmana, que calia que la pandèmia no fos una excusa per retallar llibertats individuals. Hem sortit al carrer per veure què en pensa la gent. 

Dades a la baixa i vacunats a l'alça

A Reus l'índex de rebrot ja està per sota dels 250 punts i l'Rt torna a baixar després de diversos dies amb lleugers increments. Ara es troba per sota de 0,7. Mateixa tendència a la resta de Catalunya. I en vacunació també bones notícies. Ja hi ha més de 78.000 reusencs amb la pauta iniciada i ahir es van posar mig miler de vacunes, 245 de les quals, primeres dosis.

A la capital del Baix Camp, els llindars de vacunats amb la pauta complerta majors de 45 anys és espectacular. Tants per cents per sobre dels 80% i 90%. El repte encara són els joves. Només un de cada tres joves d'entre 16 i 29 anys té la pauta de vacunació completa.

Paraules clau:

Notícies relacionades