Back to top

Un tomb per la vida de Toda al passeig literari d'Escornalbou

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni d'aquest cap de setmana, el Castell-Monestir d'Escornalbou ha programat de nou el passeig literari que recull diverses facetes de la vida d'Eduard Toda

El Castell-Monestir d'Escornalbou ha tornat a programar aquest dissabte el passeig literari sobre la vida de Toda, organitzat per la Biblioteca Pública de Tarragona i l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural. Les dues entitats han recuperat aquesta ruta cultural que es va desenvolupar en el marc de l'any Toda el 2016, i ho han fet amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni d'aquest cap de setmana. 

Eduard Toda va instal·lar-se al Castell-Monestir d'Escornalbou cap als anys 20, després d'haver viatjat per Xina i Egipte i esdevenir un home de negocis reconegut a Londres. Ja des del Camp de Tarragona, va començar la seva tasca de regeneració de la cultura catalana i defensa del patrimoni cultural català, i ho va fer sota la premissa "que tothom hi tingués accés".   

Tant la Biblioteca com l'Agència de Patrimoni han volgut tornar a reivindicar la figura de l'egiptòleg i bibliòfil Eduard Toda, "un dels personatges catalans més poc coneguts de la Renaixença" i que consideren molt rellevant per l'enriquiment que va generar a Catalunya una vida polièdrica com la de Toda.

Percepcions dels autors de l'època

Un recull de textos de la literatura i la premsa de l'època han acompanyat la visita guiada pel Castell-Monestir. Els textos han permès apropar els visitants a la vida de l'egiptòleg des de quatre punts diferents: la personalitat, la condició d'amfitrió que exercia Toda en el centre cultural d'Escornalbou, el paisatge del Camp de Tarragona i, per últim, la seva passió pels llibres.

La directora de la Biblioteca Pública de Tarragona, Dolors Saumell, ha destacat que "es recorda poc la figura d'una persona que, amb tants interessos i ocupacions diferents, va fer tant pel territori".

Paraules clau:

Notícies relacionades