Back to top

Torna la Fira de Sant Jaume de Reus

La Fira de Sant Jaume s’organitza amb l’objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i és un dels certàmens firals més antics de Catalunya, que té els seus orígens el 1343

Els propers dies 22, 23 i 24 de juliol tindrà lloc una nova edició de la Fira de Sant Jaume, que organitza Reus Promoció amb la col·laboració de l'Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona. La Fira de Sant Jaume s’organitza amb l’objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i és un dels certàmens firals més antics de Catalunya, que té els seus orígens en l’any 1343, quan el rei Pere III va concedir a la ciutat el dret per organitzar-la. En aquest sentit, cal destacar que la fira de Sant Jaume commemora aquest any el seu 677 aniversari, sent una de les fires més antigues de Catalunya. La inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume tindrà lloc el divendres a les 21:00 h i anirà a càrrec de l'Alcalde de Reus, Carles Pellicer.

La Fira ha anat consolidant un model lúdic que potencia el caràcter de “Fira de nit a Reus”. En horari de tarda-vespre, de 19:00 h a 24:00 h, l'edició d'aquest any presenta un programa orientat molt especialment als aficionats als cavalls i al públic familiar. Per facilitar l'accés al públic, cal recordar que l'entrada a la fira és gratuïta i que disposa d'una extensa zona d’aparcament.

Consulta la programació sencera

Fira del Cavall

fira sant jaume reus cavall

Organitzat per l'Associació dels Amics del Cavall de les comarques de Tarragona és l'única fira de cavalls que es realitza a Catalunya. En aquest sentit, els dies 15, 16 i 17 de juliol tindrà lloc el 4rt Campionat de Catalunya de Morfologia de Pura Raça Espanyola, organitzat per l'Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona i l'ANCCE.

Aquest tipus de campionats valoren la morfologia dels animals de pura raça espanyola, la seva «bellesa», i la perfecció dels seus moviments. En total, es lliuraran 90 trofeus en 15 categories, dividits entre mascles i femelles. Una gran part dels cavalls participants provenen de Catalunya, però també hi ha exemplars de Múrcia, País Valencià, Madrid, Andalusia, França i Suïssa. Aquest concurs es realitza el cap de setmana abans de la Fira amb l’objectiu de facilitar la participació dels cavalls, posar en valor aquest esdeveniment i atreure l’atenció del públic, afavorint l’afluència de visitants a la ciutat. El campionat de «Horse ball» (bàsquet a cavall) tindrà lloc el dijous 21 de juliol, de 19:00 h a 22:00 h, i el divendres 22, en el mateix horari, tindrà lloc la final.

Altres proves que es podran veure en el marc de la Fira de Sant Jaume són el Concurs de Salt d’Obstacles, prova que per la seva espectacularitat compta amb gran èxit de públic, i que es realitzarà com ja és tradicional el dissabte 23 a les 19:00 h. El dissabte 23 i el diumenge 24 al matí, el recinte firal acollirà el Concurs de Doma Clàssica. La Fira comptarà un any més amb la participació de diferents centres hípics de la demarcació que realitzaran exhibicions de disciplines eqüestres el diumenge a la tarda.

Finalment, el divendres 22 i el dissabte a les 23 h i el diumenge 24 a les 22:30 h es podrà veure l’espectacle eqüestre, que en aquesta ocasió anirà a càrrec del genet romanès Miron Bococi, reconegut internacionalment, acompanyat d’artistes vinguts de França i Italià especialment per l’ocasió.

Sopar de la Fira de Sant Jaume

Aquest sopar tradicional vol posar en valor els productes de km 0 de qualitat i permet als visitants degustar a l’aire lliure un menú de productes de proximitat.

La proposta per aquest any inclou una amanida de tomàquet del Camp de Tarragona, un assortit de carns a la brasa compost per xai, llonganissa i cansalada, conill «a l'allada» i les postres tradicionals de la ciutat el «menjablanc» tot acompanyat pel vi del Celler Masroig. El preu del tiquet del menú és de 15 € i es podrà adquirir a la mateixa fira. També es podran comprar degustacions individuals. Es comptarà amb la col·laboració del Consell Regulador de l’oli d'oliva verge extra DOP Siurana.

Productors: Embotit Bondrià – Carnisseries Bonet i fills, Pastisseria Caelles i el Celler del Masroig.

24a Cursa de portadors de sacs d’avellanes, Gran premi “Unió”

Cartell Cursa de portadors de sacs d'avellanes

Un dels actes més singulars i emblemàtics de la Fira de Sant Jaume de Reus, on els participants es carreguen un sac d’avellanes de 58 quilos a l’esquena per completar un itinerari d’uns 900 metres aproximadament. La cursa es desenvoluparà el dissabte dia 23 a les 20:30 h en un circuit establert a prop de la Fira. La cursa de portadors de sacs d’avellanes és la primera de les tres curses que es realitzen cada any a Reus, Riudoms i Valls, i forma part del gran premi UNIÓ. Prèviament, a les 20 h, es realitzarà l'exhibició de portadors de sacs d'avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba.

Espectacles de ball

Amb l'objectiu de potenciar els actes lúdics, en aquesta edició també es comptarà amb els espectacles de ball a la nit, que comptaran amb la participació de diferents grups i entitats de Reus. El divendres hi haurà l'actuació de Cover H. El dissabte, els alumnes de la Sala New York, oferiran un extens programa de ball de diferents estils (salsa, hip-hop, samba, bachata...) i el diumenge els grups Reus Country Line Dance i Dance Country participaran amb una exhibició de balls country. Totes les actuacions tindran lloc a l'escenari de la zona de sopars a partir de les 21:00 h.

Zona infantil

La Fira també compta amb una zona infantil diferenciada, en la que s'ubiquen les tradicionals atraccions de fira i el circuit de ponis, en què poden pujar els nens i fer una breu passejada.

Cursa nocturna de Sant Jaume

Aquest any tindrà lloc la desena edició d’aquesta cursa nocturna que sortirà el divendres 22 de juliol a les 21:30 h de les piscines municipals de Reus. Prèviament, a les 20:30 h tindrà lloc la sortida de la Caminada Seminocturna Sant Jaume Aspercam. Aquestes activitats estan organtizades conjuntament per tretzesports i Reus Esport i Lleure, i la inscripció es pot fer a través d'aquesta pàgina web.

Paraules clau:

Notícies relacionades