Back to top

Torna el PrimaverArt del Morell

El festival recupera l’essència de les edicions anteriors a la pandèmia, de manera que la 7a mostra d’arts escèniques al carrer envairà el municipi del 21 al 24 d’abril

És amb l’arribada de la primavera que, al Morell, ens deixem endur pel circ, el teatre, la música i la dansa al carrer. Després d’un any d’impàs, el 2020, i d’una edició marcada pels aforaments limitats, el 2021, torna el PrimaverArt de sempre. Així, la 7a edició de la mostra d’arts escèniques al carrer farà que, del 21 al 24 d’abril, places i carrers esdevinguin de nou l’epicentre cultural del poble. 

“És una nova oportunitat de veure propostes que, per format, no podem veure al Teatre Auditori”, assenyala l’alcalde, Eloi Calbet, que celebra tornar a tenir “cinc espais a l’aire lliure que s’ompliran de cultura durant quatre dies”. “Estem molt contents de tornar a fer del PrimaverArt allò que sempre hem volgut que sigui: una mostra d’arts escèniques per a tothom, gratuïta...”, continua la regidora de Cultura, Mònica Casas. 

Val a dir que l’Ajuntament del Morell destina pràcticament la meitat del pressupost anual de cultura a aquest festival, 45.000 euros, que en aquesta ocasió es tradueix en una quinzena de propostes amb companyies vingudes d’arreu, i amb una previsió de públic que podria superar les 2.000 persones. 

Des del vessant més artístic, David Ayza i Oriol Figueras, tècnics de Cultura del consistori, destaquen espectacles com VoloV i Cossoc, així com les instal·lacions que hi haurà dissabte i diumenge a la plaça de l’Era del Castell. “Una forma de tenir dinamitzat un espai durant tot el dia, de manera que en poden gaudir moltes més persones”, diu Ayza. A més, “enguany es recupera la zona de food trucks i els espectacles itinerants, iniciatives que amb la pandèmia no podíem portar a terme”, afegeix Figueras.

PrimaverArt el morell

Entre altres qüestions, els tècnics també posen en relleu el fet que s’està mirant d’ampliar el públic, i un dels espectacles s’ha programat divendres a les 13 hores per cridar l’atenció dels joves de l’INS El Morell. “Si venen a veure’l i els agrada, els enganxarem a venir en algun altre moment del cap de setmana”, incideixen. Pel que fa  a la música, val la pena remarcar els concerts d’Els Vinardells, un ball de gralles XXL que forma part de la celebració del 20è aniversari de l’Escola de Música Municipal del Morell, i de La Ludwig Band, a qui alguns consideren hereus del recentment traspassat Pau Riba.

També cal reivindicar la il·lustració d’aquesta setena edició, obra d’Àngel Sauret Sumalla, membre de l’Associació d’Il·lustradores de Tarragona i professor d’il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. És una qüestió a la qual se li dona un pes important dins de l’organització de la mostra. “Vaig utilitzar la tècnica del cadàver exquisit creant, a partir de petits fragments, una imatge complexa i viva”, indica Sauret, “que fos acolorida, pensant en la primavera, i que tingués plasmada la idea de tornar-nos a ajuntar i trobar als carrers”. 

Finalment, Josep Bertran, responsable de comunicació i relacions externes de Repsol, agraeix a l’Ajuntament “que ens convidi a participar en una iniciativa tan atractiva com és el PrimaverArt”, alhora que lloa la trajectòria recorreguda fins a arribar a aquesta setena edició. 

Una programació ben farcida 

El tret de sortida, com és habitual, serà amb la Fàbrica de Talents, que dijous 21 d’abril arribarà a la tercera edició. Un espai en què joves del municipi mostren les seves habilitats, i en què col·laboren l’Escola Municipal de Música El Morell, l’Escola de Dansa de l’AMPA Ventura Gassol i l’alumnat de l’INS El Morell. 
Divendres dia 22 d’abril, el Circ Pistolet presentarà Potser no hi ha final; gaudirem de la dansa de La Banda, street Groove amb l’espectacle Ritme al carrer; i el col·lectiu TQM barrejarà les dues disciplines anteriors a VoloV. 

La jornada de dissabte 23 d’abril que, a més, coincideix amb la diada de Sant Jordi, estarà farcida de propostes. Arrencarà el teatre de carrer de la Companyia Markeliñe amb Chef Nature; seguirà la Companyia Fadunito amb +75; la dansa de Cossoc deixarà tothom amb la boca oberta; també hi haurà lloc per al clown contemporani de Bucraá Circus amb El Gran Final, i per a la música, amb el Ball de gralles XXL d’Els Vinardells. I, durant tot el dia, dues instal·lacions de Tombs Creatius: Puck Cinema Caravana i L’estrany viatge del Senyor Tonet. 

I per posar el punt final al festival, diumenge 24 d’abril serà el torn de la música de La Ludwig Band; de la proposta Possê de Sound de Secà; del circ de la Companyia Baires Bozzà amb Bozzà!; i de les instal·lacions de la Companyia Holoqué, La Caixeta, i la Companyia Peus de Porc, Teatrets Mecànics. 

Paraules clau:

Notícies relacionades