Back to top

El tortell de Reis, una tradició a l'alça

Amb l'arribada dels Reis d'Orient arriba també el tortell, una tradició que en els darrers anys ha anat guanyant adeptes. Tot i que cada vegada hi ha més varietats d'aquest dolç, el tortell de massapà és el que continua encapçalant les vendes.
tradicional tortell de reis

De crema, nata, trufa... però sobretot, de massapà. Aquest és el tortell que més es veu a les taules durant el dia de Reis o a la vigília. Al llarg del cap de setmana ja se n'han venut una bona part dels previstos, però molts passen a recollir-lo per la pastisseria el mateix dia de Reis. Cada vegada n'hi ha de més varietats, i se n'hi van introduint d'específics per a celíacs o amb proporcions de sucres més moderades. De mitjana, una família de 4 o 5 persones es gasta uns 25 euros en el tortell de Reis.

L'origen del rei i la fava

El costum de menjar aquest dolç ve de molt antic, de la tradició catòlica, per commemorar l'arribada dels Reis d'Orient. Va ser més tard, al segle III d.C., quan s'hi va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat. Actualment encara es manté la tradició de posar-hi, dins el tortell, una figureta i una fava, però la fava té connotacions més negatives, i indica qui haurà de pagar el dolç de Reis l'any que ve. Sovint el tortell també ve guarnit amb una corona senzilla

Paraules clau:

Notícies relacionades