Back to top

Tot el que necessites saber sobre el procés de vacunació contra la Covid19

Ja fa quatre mesos que el departament de Salut distribueix i subministra les vacunes per lluitar contra la COVID-19. Amb tot, hi ha un garbuix de dades i sistemes de crida que fan que molta gent no entengui com ni quan els vacunaran.

Que la vacuna és la gran solució per lluitar contra la COVID és una evidència. Només cal veure les dades de mortalitat entre les persones residents a centres geriàtrics. Ara bé, no és fàcil entendre com es distribueixen els diferents tipus de vacunes, a quins públics estan destinats i quan ens cridaran per vacunar-se. Les casuístiques són nombroses i la comunicació íntegra de tot plegat només es pot consultar en línia o bé trucant al 061. Que alguns ciutadans hagin rebut l'opció d'anar-se a vacunar a l'altra punta del país no ajuda a consolidar un sistema que funciona, i funciona bé. 

Pfeizer, la vacuna per als més grans

pfizer

D'entrada, cada vacuna té un públic específic. Així doncs, la vacuna de Pfeizer ha servit fins ara per vacunar als majors de 80 anys que no són usuaris de residències o pacients en hospitals. Un cop enllestit aquest segment de població, ara es comença a vacunar amb les dosis d'aquesta farmacèutica la població d'entre 70 i 79 anys, començant pels més grans. 

Com saber on i quan vacunar-me?

Des de fa setmanes que els Centres d'Atenció Primària de Catalunya contacten amb els ciutadans que van néixer abans de 1941, és a dir, que tenen 80 o més anys. Amb aquesta franja ja pràcticament tota vacunada (com a mínim els que s'han volgut vacunar, perquè fer-ho és voluntari), comença aquesta segona quinzena d'abril l'abordatge a la població d'entre 70 i 79 anys

En el cas de Reus, els CAPs han habilitat espais municipals per tal de fer el procés de vacunació. Espais com la Palma o els Centres Cívics s'han convertit en punts de vacunació COVID per alliberar els centres i garantir que les cues es poden ordenar sense aglomeracions. 

Vacunes La Palma

Reus no és l'únic lloc que ha habilitat espais concrets per tal de dur el procés de vacunació. Segons Salut, aquest espais poden ser:

  • Centres d’atenció primària (CAP)
  • Espais designats per a la vacunació (casal, poliesportiu, biblioteca, etc.)
  • Domicilis, si fos necessari
  • Centres de dia

Moderna, la vacuna als Hospitals

vacuna moderna

Aquesta és una vacuna que funciona, també, amb la tecnologia de Pfeizer, l'mNRA i que està destinada als pacients oncològics, als pacients transplantats i a d'altres tipologies de persones que passen hores als hospitals. I és que la seva conservació és molt complicada, perquè necessita emmaguetzamar-se en baixes temperatures. 

Astrazeneca, la vacuna 'polèmica'

astrazeneca

El fet que l'Agència Europea del Medicament hagi admès que hi ha un vincle entre els trombes extraordinaris registrats a Europa i les injeccions de la vacuna d'Astrazeneca ha sembrat el pànic entre la població que és target d'aquestes dosis. A hores d'ara, se subministra a les persones nascudes entre 1952 i 1961. Els ciutadans reben un SMS del departament de Salut o poden apuntar-se, si els pertoca, en aquest enllaç. Allà s'explica la documentació necessària. Aquestes vacunes se subministren en espais habilitats pel departament de Salut. Per exemple, a Cambrils en el cas del Baix Camp, a la carpa instal·lada a la zona Poliesportiva. 

cambrils

I perquè m'envien a Vielha?

A tot Catalunya hi ha una cinquantena de punts de vacunació que es poden consultar en aquest enllaç. L’objectiu és el d’arribar a tota la població de forma àgil i còmoda. Funcionen en franges de matí (de 9 a 12 hores) i de tarda (de 15 a 19 hores) i sota cita prèvia, pel que no ens podem presentar en un dels espais sense haver omplenat prèviament els formularis corresponents.

El sistema reparteix la població en funció de les franges que queden lliures entre el llistat de punts. Per això, si en el moment de solicitar la cita prèvia no hi ha cap lloc disponible a prop, el sistema proposa alternatives que poden arribar a comportar el trencament del tancament perimetral comarcal i la resta de restriccions de mobilitat, més enllà del sentit comú... En aquest cas caldria esperar a que s'obrissin noves finestres horàries als diversos punts de vacunació que tenim més a prop. 

I Janssen?

A l'espera del que decideixin les autoritats sanitàries, els experts determinen que aquesta vacuna, que podria començar a aplicar-se a l'estat espanyol en les pròximes setmanes sempre que els agents reguladors hi donin el vist i plau després de registrar-se trombes als EUA, es podria subminitrar a les persones majors de 60 anys i que tinguin una vulnerabilitat social o que el sistema sanitari té dificultats per convocar. I és que el fet que només sigui una dosi facilita el procés. 

Paraules clau:

Notícies relacionades