Back to top

Tots Sants omple el cementiri de flors, respecte i record

Milers de persones s'hi han desplaçat per retre homenatge als seus difunts amb flors i ornaments, i dedicar-los un pensament especial i únic. Encara que la gran afluència de públic en un dia com aquest és evident, molts reconeixen que visiten el cementiri sovint i no només per Tots Sants.
Encara que la gran afluència de públic en un dia com aquest és evident, molts reconeixen que visiten el cementiri sovint i no només per Tots Sants.

El record dels difunts i l'emoció han tornat a omplir el Cementiri General de Reus amb motiu del dia de Tots Sants. Milers de persones s'han desplaçat des de primera hora del matí fins al recinte, tant a peu com amb cotxe, per compartir pensaments i instants amb els que ja no hi són. Un gest que la majoria reconeixen que no només fan l'1 de novembre.

"Jo vinc cada any per Tots Sants, però també cada setmana a netejar els nínxols amb la meva mare. Vinc a veure a dos germans de la meva mare, a la meva àvia i a amics i coneguts de tota la vida", reconeix Antonio González. "Tinc el pare, els avis i altres familiars. Jo acostumo a venir força sovint i sempre que puc m'escapo a dur-los algun detallet", explica Lourdes Elogià. "Jo he viscut 22 anys als Estats Units, però des de la meva tornada cada any vinc. Tinc el meu pare aquí i la mare a Amèrica", diu Coia Subirats.

Alguns amb flors de colors virolats i d'altres amb ornaments més austers. Tots els visitants han dedicat una estona a netejar i decorar els espais on ara reposen els seus familiars. Anar al cementiri a vegades genera cert respecte o incomoditat, una sensació que per molts s'hauria de deixar de banda per normalitzar l'espai i les visites. "A mi m'agrada venir al cementiri, és relaxant i bonic. Venim a arreglar els nínxols, una cosa que es pot fer cada dia però que avui toca. S'ha convertit en un esdeveniment cultural més que religiós", explica Carme Fonts. "Fa 21 anys que vinc a aquest cementiri perquè el meu fill de 18 anys va morir en un accident. Això és un lloc de pau, aquí ningú et fa mal, al contrari. És espai de bondat i tranquil·litat, i em trobo molt bé quan vinc aquí", reconeix Soledad Conejo.

Encara que la setmana ha estat de pluges i mal temps, el cel ha donat una treva per permetre que els familiars poguessin fer les seves ofrenes amb tranquil·litat i comoditat sota el primer sol de novembre. 

Paraules clau: