Back to top

Tradició, gastronomia i concursos, els grans atractius de Festa de la Calçotada

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Valls la 39a. edició de la Gran Festa de la Calçotada, un esdeveniment que dona el tret de sortida al moment més àlgid de la temporada dels calçots.
festa de la calçotada a Valls

Milers de visitants vinguts d'arreu de Catalunya, però també de diferents punts de l'Estat i de l'estranger, han fet parada aquest cap de setmana a Valls per viure la Gran Festa de la Calçotada, un esdeveniment que vol promocionar la ceba dolça que es cultiva en aquesta ciutat des de finals del segle XIX.

La tradició del calçot es complementa amb demostracions de com es couen o com s'elabora la salsa que els acompanya, però també de menús degustació, d'una cercavila encapçalada pel gegant del calçot, i de concursos. El Concurs de Menjar Calçots és el que atrau a més visitants.

Adrià Wegrzyn guanya el concurs de menjar calçots per 13a. vegada

Enguany el guanyador ha estat el barceloní Adrià Wegrzyn, un veterà del certamen, que durant 45 minuts ha estat capaç de menjar-se 200 calçots, o el que és el mateix, gairebé dos quilos i mig de calçots.

Primers tres classificats del Concurs de Menjar Calçots:

  • Adrià Wegrzyn: 2'495 kgs. (200 calçots)
  • David Martín: 2'269 kgs. (183 calçots)
  • Diana Andrade: 1'910 kgs (123 calçots)

La festa, però, també compta amb un Concurs de Cultivadors de Calçots, i un Concurs de Salsa de Calçots.

La IGP Calçot de Valls compleix 25 anys

Des que es va crear la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, ara fa un quart de segle, les xifres de socis, i sobretot la quantitat de producció, han crescut en gran mesura. S'ha passat dels 14 als 50 socis i dels 400 mil calçots als 16 milions que se'n van etiquetar l'any passat. Enguany, que climatològicament ha estat favorable pels calçots, se'n preveuen uns 18 milions. Aquests serien una quarta part del total que se'n cultiven. 

 

Paraules clau:

Notícies relacionades