Back to top

Tres balls del seguici bufen les espelmes

El Ball de Gitanes, el Ball de Prims i el Ball de Pastorets celebren aquest 2017 el seu aniversari. Cada un d'ells compleix trenta-cinc, vint-i-cinc i deu anys respectivament.
ball gitanes

Tres elements del seguici festiu de la Festa Major de Reus estan d'aniversari. Són el Ball de Gitanes, el Ball de Prims i el Ball de Pastorets. Les colles aprofiten les darreres hores d'assaig a l'espai de la Palma per acabar de perfeccionar els balls. Sant Pere ja és aquí i entre els balladors i balladores es desprèn una sensació de nervis però alhora de moltes ganes.

35 anys del Ball de Gitanes

El Ball de Gitanes és l'element del seguici que enguany bufa més espelmes. La dansa va ser recupera al Seguici de la Festa Major l'any 1982. "És un ball que prové de les festes de l'arbre de maig que es feien antigament a l'edat mitjana. La Festa consistia en plantar un arbre al mig de la plaça i al voltant s'hi lligaven unes cintes", explica Helena Sardà, cap de colla del ball de Gitanes. La dansa va evolucionar amb el pas dels anys fins que el pal va passar a ser mòbil i amb les noies ballant al seu voltant, tal com ho coneixem ara.

Pel que fa al tipus de balls n'hi ha tres de diferents. "El que fem durant la ballada són tres figures. La primera és la senyera on les gitanes van al voltant del pal i es conforma el dibuixa. Després hi ha la trena on es fa un zig-zag amb les cintes i després també hi ha la sardana", comenta Helena Sardà. Pel que fa a les hores d'assaig, la cap de colla explica que és un ball fàcil d'aprendre: "el que fem en primer lloc és ensenyar a saltar sense cintes, després quan ja ho tens dominar i introduïm les cintes". Malgrat això, afegeix: "Hem d'assajar moltes hores perquè volem que tothom vagi alhora i que les balladores tinguin complicitat entre elles".

En relació als 35 anys el Ball de Gitanes ha renovat una part del vestuari. "El mantó s'havia quedat vell. Hem canviat el dibuix i hem introduït una cosa que és sorpresa". A més, la colla també ha incorporat gent nova per tal de gaudir la Festa Major de Reus.

25 anys del Ball de Prims

El Ball de Prims compleix, ni més ni menys, un quart de segle. La colla s'identifica ràpidament pels seus colors cridaners i el so dels picarols. "Es diu que el Ball de Prims prové del gremi dels teixidors de lli que eren els mariners. Teixien unes teles molt llargues que són les que portem al barret. D'aquestes pengen uns picarols que fan de pes per a que no volin amb el vent", comenta Lídia Rull, cap de colla del Ball de Prims, en referència a l'origen d'aquesta dansa. Rull afegeix: "També es diu que venim dels joglars. Per això vestim amb colors vius, mànigues punxegudes".

ball prims

El Ball de Prims té dos tipus de danses diferents. "Un ball és de passades llargues per ocupar tot un carrer després tenim un altre diferent amb dues versions, una més llarga i una més curta, depen del temps". L'accessori musical, les masses amb picarols, són un element indispensable i enguany es renovaran. "En motiu del vint-i-cinquè aniversari l'IMAC ha subvencionat el projecte per canviar les masses". Aquesta renovació es farà efectiva a la Festa Major de Misericòrdia. El canvi permetrà donar d'un so més diferent i especial a les masses.

L'acte principal de l'aniversari del Ball de Prims es va celebrar el passat 17 de juny amb una jornada festiva a la Plaça de la Farinera. L'activitat va estar pensada especialment per als més petits, que van participar en tallers creatius pintant màscares de ball, fabricant masses i, fins i tot, ajudant a confeccionar els seus propis vestits.

10 anys del Ball de Pastorets

El Ball de Pastorets compleix una dècada de vida. La colla va néixer l'any 2007 amb l'objectiu de recuperar una dansa que s'inspira en la vida rural dels pagesos de l'època. "És un ball parlat que s'inspira en els pagesos que feien vida rural i baixaven de les muntanyes. És una representació que combina el teatre i la dansa", explica Albert Bermúdez. cap de colla del Ball de Pastorets. El dansaire afegeix: "Bàsicament el que fem és ballar i picar amb els pals. També hi ha parlaments, són una part molt important".

ball pastorets

Pel que fa a la coreografia Bermúdez explica que no és dificil d'aprendre però que dediquen moltes hores a "assajar i perfeccionar el ball". El Ball de Pastorets celebrarà el seu aniversari a la Festa Major de Misericòrdia. Deu anys de vida amb moltes novetats. "Estem preparant moltes coses i tenim algunes sorpreses. Creiem que serà molt important a nivell de ciutat", assegura Albert Bermúdez.