Back to top

Troben restes del S.XII al castell monestir d'Escornalbou

Les obres de restauració del monument han tret a la llum fonaments medievals del claustre i la muralla.

Per primer cop s'han trobat restes arqueològiques dels orígens de la construcció del castell monestir de Sant Miquel d'Escornalbou. Concretament s'han trobat els fonaments originals del claustre i la muralla del segle XII que ha de permetre documentar amb més precisió la data de fundació i l'origen del monestir així com la seva l'evolució històrica.

En aquest sentit, Carme Subirana, directora de l'excavació, explica que les troballes permeten "interpretar coses que avui dia ja noe xisteixen i donen pistes de com era aquest recinte monàstic, amb la seva murall i amb el seu claustre sobretot".

visita d'obres al castell monestir d'Escornalbou

La campanya arqueològica se sentra en el claustre, l'entorn de l'església i l'edifici principal, i s'enregistra digitalment amb topografia làser scan 3D amb l'objectiu de fer llum sobre el complicat procés de transformació del conjunt arquitectònic durant els seus nou segles d'història.

Tot plegat s'engloba dins del projecte Escornalbou Reneix

Les troballes s'han descobert arran dels treballs de restauració del monument iniciats l'any 2018 sota el nom 'Escornalbou Reneix'. Actualment les obres es troben en la segona fase del projecte que, entre altres actuacions, preveu la consolidació de la planta noble i cobertes, la restauració de l'edifici de serveis i la restauració de l'Ermita de les tres verges.

visita d'obres al castell monestir d'Escornalbou

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, explica que "Amb actuacions com les que s'estan duent a terme dinamitzem turísticament un entorn d'unes poblacions més d'interior i oferint al conjunt de la població de tot el país aquests atractius turístics de la zona i els posem en valor".

l'Eglésia de Sant Miquel d'EscornalbouEl projecte preveu la finalització de les actuacions a meitats del 2023 amb la tercera fase que inclou la museografia i els serveis turístics complementaris, tot plegat amb un pressupost d'uns 6 M€ finançats en part a través de Fons FEDER i el Ministeri de Transport i Mobilitat.

Paraules clau:

Notícies relacionades