Back to top

El TSJC tomba dos articles de l'ordenança de civisme de Reus

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya assenyala que l'Ajuntament no té dret a sancionar la mendicitat i a prohibir anar sense samarreta pel carrer. Tot plegat després d'un recurs de la CUP. Ara el govern pot recórrer al Suprem.
Ordenança de Civisme

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat l'article 18 de l'ordenança de civisme de l'Ajuntament de Reus. Un redactat que aborda les prohibicions acordades pel govern municipal pel que fa a la mendicitat. El tribunal considera que el consistori de la capital del Baix Camp no té dret a prohibir-la. 

La CUP va presentar un recurs a l'ordenança de civisme l'any 2016, després que diverses sentències ja obliguessin a canviar el redactat de l'ordenança de civisme de Reus pel que feia referència a la prohibició de dur vel -un terme que es va implantar per primer cop a Lleida i que Reus va copiar. Finalment, es va prohibir qualsevol element que no permetés la identificació de les persones, incloent-hi el casc i el passamuntanyes-. 

Què diu l'article 18?

Un article que forma part del Capítol VI i que aborda les conductes al voltant de la mendicitat. Segons l'article, "no és permesa la mendicitat dins el conjunt del terme municipal" i es prohibeix de manera expressa "totes aquelles conductes que sota l'aparença de mendicitat encobreixin actuacions organitzades que impliquin actituds coactives o d'assetjament a les persones", encara que obstaculitzin i impedeixin el trànsit per les vies i els espais públics. 

El mateix redactat també resa que "queda igualment prohibit l'oferiment de qualsevol bé o servei a persones que es trobin a l'interior de vehicles privats o públics" i l'oferta de cerca d'aparcament o vigilància de vehicles a tercers.

L'ordenança alerta que els agents de l'autoritat o els professionals dels serveis socials informaran les persones que practiquin la mendicitat en espais d'ús públic sobre l'existència de dependències municipals i de centres d'atenció públics o privats on poden rebre suport. En el cas dels menors "les autoritats municipals els prestaran de forma immediata l'atenció que sigui precisa". 

El TSJC també tomba un punt de l'article 26 sobre "altres conductes que pertorben la convivència" i que prohibeix "anar per la via o pels espais públics totalment o parcialment despullat o despullada". 

Consulta aquí l'ordenança sencera

L'Ajuntament assegura que el TSJC els dóna la raó

El govern municipal pot recórrer ara la decisió al Tribunal Suprem. Amb tot, fonts del mateix govern, asseguren que la sentència els dóna la raó i que "tomba el posicionament dels demandants" en tant que l'ordenança és escrupolosa "en el respecte als drets fonamentals i té com a objectiu, precisament, establir normes en favor de la convivència". 

Posen èmfasi en el fet que la sentència fa referència a les mesures de caràcter social que l'Ajuntament ofereix com a solució i que comparteix l'pinió que la regulació té com a finalitat assegurar la convivència. 

Amb tot, el Govern assegura "acatar la sentència" i ja ha començat una nova redacció de l'ordenança de civisme. 

Paraules clau:

Notícies relacionades