Back to top

El turisme i la restauració volen flexibilitat en els ERTO

Després de l'anunci de Pedro Sánchez de posar data i condicions al desconfinament esglaonat, els sectors més afectats del territori asseguren que només es pot obrir de forma percentual si es garanteix també contractacions percentuals.
restaurant

Els empresaris de la restauració i el turisme, dos dels models de negoci que més magre ho veuen per afrontar aquest estiu, tenen un xic més d'esperança després de les paraules d'aquest dimarts del president Pedro Sánchez.

"Marcar data al calendari és una bona notícia", diu Xavier Guardià, portaveu de la Federació d'Empresaris de la Hostaleria i el Turisme (FEHT). "A més la data de finals de juny coincidia amb la que plantejavem nosaltres", afegeix. 

El turisme admet que no serà un estiu fàcil i que caldrà tenir en compte moltes variables. Però també posen sobre la taula la necessitat d'estudiar cas per cas la dicotomia de la Costa Daurada. Diu Guardià que "cal tenir en compte les dimensions dels allotjaments i també la tipologia... no és el mateix un hotel que un càmping que un apartament". Per això reclama protocols personalitzats i que qualsevol mesura d'obligat compliment, com les de seguretat sanitària o d'higiene, tinguin en compte aquest plantejament. 

Els restauradors també valoren positivament l'anunci del president espanyol. Francesc Pintado, president de l'Associació d'Empresaris de l'Hostaleria de Tarragona (AEHT), aplaudeix la possibilitat de servir menjar a domicili i permetre als clients que puguin passar a recollir-lo, també, per l'establiment. Diu que "són qüestions que molt probablement han arribat per quedar-se". 

Els ERTO i el retorn a la normalitat

Ambdós portaveus coincideixen a apuntar que les obertures percentuals d'establiments i restaurants no seran sostenibles sinó hi ha mesures de contractació que acompanyin la proposta. Pintado diu que "en un restaurant amb una vintena de taules, una tercera part de l'aforament en són cinc. Es podrien començar a fer números si es permet la contractació, per exemple del cuiner. I ell, juntament amb el propietari, atendre la gent". En qualsevol altre escenari en el qual es plantegi la reincorporació de tota la plantilla d'abans del confinament la mesura podria no ser atractiva. 

De fet, Xavier Guardià apunta en la mateixa direcció. Assegura, però, que el sector turístic "està pensat per a tenir ocupacions altes" i que no té cap sentit parlar d'obertures d'hotels o càmpings amb un només un 30% de l'aforament permès. Ara bé, si així cal fer-ho, cal també atendre la necessitat de recuperar, percentualment, la plantilla de cadascun dels negocis. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades