Back to top

Una nova forma d'estafa: el segrest virtual

Els Mossos alerten d'una nova manera de delinquir. Són trucades que informen del segrest d'un familiar, que resulta ser fals, i demanen un pagament immediat

Els Mossos alerten d'una nova forma d'estafa, es coneix pel nom de segrest virtual. Els delinqüents fan una trucada telefònica alertant que han segrestat un familiar de la víctima, i li demanen un pagament de manera immediata. 

Tot i que la incidència del segrest virtual és baixa, el cos policial descriu certs trets per poder-los identificar

 • Els autors demanen fer un pagament de manera immediata
 • Cal realitzar el pagament a través d'empreses d'enviament de diners, com per exemple Western Union o MoneyGram. 
 • En alguns casos, es conformen amb un import molt més petit que el que es demanava inicialment. 

Què faig si identifico un segrest virtual?

La policia autonòmica dona una sèrie de consells en cas que s'identifiqui aquesta situació:

 1. Identifiqueu el número abans de despenjar. Principalment truquen als telèfons fixos. 
 2. Manteniu la calma i no doneu informació personal. És possible que si despengeu, us trobeu un presumpte familiar que plora o crida i posteriorment parla el presumpte segrestador. No doneu noms del suposat familiar ni vostre.  
 3. Deixeu que els delinqüents parlin. Un cop hagi passat el moment d'agressivitat verbal, us començaran a dirigir cap a fer un pagament de diners.  
 4. Eviteu donar el vostre número de telèfon mòbil. Un cop us hagin convençut de fer el pagament, us demanaran el número de telèfon mòbil per mantenir la línia ocupada i que no pugueu fer comprovacions amb el vostre familiar, per saber si realment es troba segrestat. 
 5. Amb el telèfon que tingueu lliure, truqueu al 112. Els Mossos d'Esquadra tenen previst un pla d'actuació per aquests casos i us donaran assessorament telefònic, mentre envien efectius per localitzar el vostre familiar, presumptament segrestat.  
 6. No feu cap pagament o enviament de diners. No feu cap pagament, ni els doneu informació sobre la quantitat de diners que teniu perquè us animaran a buscar-ne. 
 7. Intenteu enregistrar la trucada i anoteu la informació d'interès que us doni. Intenteu enregistrar la veu del delinqüent per poder-lo localitzar i imputar-lo posteriorment.  
 8. Feu-ne difusió. És important avisar gent de l'entorn, familiars i veïns, per evitar noves estafes.  

Paraules clau:

Notícies relacionades