Back to top

Unes 150 cabres ajuden a prevenir incendis a l'Albiol

Per contribuir a disminuir el risc d'incendi dos pastors pasturen pel terme municipal de l'Albiol des de fa tres anys. Aquesta iniciativa particular se suma a l'actuació municipal en prevenció d'incendis. L'ajuntament ha finalitzat una franja de seguretat al voltant de la urbanització de Masies Catalanes, un dels indrets amb més propensos a iniciar-se incendis.
Una de les 150 cabres que contribueixen a netejar el terme municipal de l'Albiol

El Pere Artigues i l'Anna Boleda són dos pastors que des de fa tres anys han arribat a un acord amb els propietaris d'una finca situada al terme municipal de l'Albiol per utilitzar aquests terrenys per la pastura. Tenen unes 150 cabres lleteres, de tipus Payoya, un animal d'origen andalús - que segons expliquen els pastors-, són molt adaptables al territori. "La presència de la cabra va mantenint el matorral i així s'elimina càrrega d'incendi i a la vegada també modifiques el paisatge", ha explicat Artigues. El ramat pastura cada tarda al voltant d'una cinquanta d'hectàrees on s'hi han provocat diversos incendis. Per exemple, el darrer foc data de l'any 2012 i s'hi van cremar una setantena d'hectàrees de pi blanc i matoll.

La neteja del sotabosc no és l'únic avantatge del silvopastura, ja que també es beneficiosa per l'alimentació del ramat. "El fet de sortir a pasturar fa que agafin certa planta que els hi va bé per desparasitar-se", és a dir, " és una bona manera per què s'alimentin més ricament", ha precisat la pastora Anna Boleda.

D'altra banda, l'Ajuntament de l'Albiol ha ampliat en dos quilometres el perímetre de seguretat contra els incendis de l'entorn de la urbanització de Masies Catalanes, ja que el 80% de la població d'aquest municipi resideix en aquest nucli. "D'aquesta manera hem deixat pràcticament tota la urbanització front els incendis, ja que històricament on se sol iniciar el foc és a mig tram de la carretera i va sempre en direcció cap Bon Retorn i Masies Catalanes", ha detallat l'alcaldessa de l'Albiol Lídia Guerrero. L'actuació, que ha costat 3.000 euros, ha consistit en netejar i desbrossar una franja de 25 metres d'ample. Aquests treballs se sumen a una primera fase de millores, en la qual també s'hi van destinar uns 3.000 euros. Per altra, el consistori estudia la possibilitat d'atorgar un ajut als tres ramaders que actualment estan duent a terme la silvopastura al terme municipal. Aquest ajut podria està contemplat en la partida pressupostaria de l'any vinent, tot i que encara no han determinat la quantia.