Back to top

Unes 400.000 pateixen malalties minoritàries a Catalunya

ADRIÀ MORTE

Aquest dissabte 28 de febrer se celebra el dia mundial de les malalties minoritàries. Unes malalties que afecten a un nombre molt reduït de persones i que en la majoria dels casos no tenen un tractament definitiu. A Catalunya hi ha al voltant d’uns 400.000 catalans afectats i sovint l’afecció no apareix fins l’edat adulta.

Amb aquest vídeo les persones que tenen una malaltia minoritària reivindiquen el 28 de febrer, el dia mundial de les malalties minoritàries. Una jornada per fer ressò d’unes afeccions que afecten a un nombre molt reduït de persones.

En la majoria de casos, no existeix un tractament definitiu, encara que si que es pot aconseguir una millora en la qualitat i esperança de vida dels pacients. Sovint, el pacient i les famílies han de passar per desenes de proves i visitar nombrosos especialistes fins a tenir un diagnòstic concís.

L’afecció pot ser visible des la infantesa, però n’hi ha que no apareixen fins l’edat adulta. En l’actualitat, hi ha comptabilitzades més de 7.000 malalties minoritàries i afecten a 5 de cada 10.000 persones. Per exemple, a Catalunya hi ha 400.000 afectats i al voltant d’un 80% són d’origen genètic.

 

Una reusenca pateix una malaltia que afecta només 20 persones a Catalunya