Back to top

Unes jornades per conèixer la funció de l'arxiu

L'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal Baix Camp, presenten les I Jornades d'Arxius, recerca i difusió, nascudes de la voluntat de posar en valor els arxius reusenc i comarcal, reflexionar sobre quina és la seva funció, i mostrar com pot ser útil a la ciutadania i, en especial, als investigadors, a l'alumnat universitari i de batxillerat, així com al professorat de secundària.
Unes jornades per conèixer la funció de l'arxiu

Amb aquesta jornades és vol donar a conèixer la funció de l'arxiu, descobrir quines són les fonts d'informació que s'hi custodien, posar en valor la importància de la conservació i la preservació, presentar el resultat de diferents investigacions, exposades pels investigadors de prestigi que les han dut a terme, conèixer les seves experiències, la metodologia aplicada i les diferents problemàtiques a les quals han hagut de fer front, etc.

L'àmbit històric, en aquesta ocasió, se centrarà en l’Edat Mitjana. La voluntat de l'organització és continuar en futures edicions amb altres moments i èpoques.

 

Programa

Les jornades, que s'iniciaran el 23 de novembre a les 10 h, i seran inaugurades pel director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, el Jordi Agràs i pel regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech.

A la sessió del matí del 23, s’explicarà quina és la funció dels arxius, què s’hi fa i quins són els fons documentals que custodia i preserva el nostre Arxiu. Posteriorment es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions.

A la tarda, quatre investigadors exposaran les seves línies de recerca actual i plantejaran quins han estat els seus principals reptes, les metodologies i com han anat ressolent les diferents dificultats amb les que s’han trobat. 

El dia 24 es comptarà amb la presència de la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé, que explicarà la tasca que es duu a terme en aquesta institució. Posteriorment, Daniel Piñol, reconegut diplomatista i paleògraf, durà a terme una classe pràctica de paleografia medieval, on treballarem diferents tipus de documents, tots ells provinents dels fons del propi Arxiu.

Les jornades finalitzaran amb un visita guiada a la biblioteca del Centre de Lectura de Reus, per conèixer el seu fons antic: els incunables i la col·lecció de pergamins.

Les inscripcions són gratuïtes i limitades. Canals d’inscripció: reus.cat/inscripcions23112017 o telefònicament al 977 010 054