Back to top

Unió de Pagesos demana mesures per als viticultors

Les reiterades onades de calor que ha viscut el país durant l'últim mes han provocat d'anys irreversibles. De fet, algunes vinyes de la DOQ Priorat ja han arribat al 80% de pèrdues.
Raïm cremat de la DOQ Priorat per l'onada de calor

Les vinyes del sud de Catalunya són les que s'han vist més afectades per l'onada de calor de les últimes setmanes. De fet, i segons asseguren des d'Unió de Pagesos, les finques situades a les comarques del Priorat, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre podrien acabar la temporada amb més d'un 50% de pèrdues.

En el cas del Priorat, hi ha cellers que ja han arribat al 80%. Unes xifres que han obligat al sindicat a demanar mesures urgents per ajudar als afectats. I és que malgrat que el cop de calor està inclòs a l'assegurança de la vinya, aquesta ho fa de manera deficient. Només rebran una indemnització, aquelles explotacions que superin el 20, el 30 o, fins i tot, el 50% dels danys.

Així doncs, el que demanen des d'Unió de Pagesos és que els danys per cop de calor passin de la categoria 'altres adversitats climàtiques' a la de 'riscos excepcionals'. D'aquesta manera, la valoració dels danys es farà per parcel·la i no per explotació, tal com passa amb els danys ocasionats per les pedregades.

Tanmateix, des d'Unió de Pagesos es demana un seguit d'ajuts econòmics per tal que els viticultors afectats puguin superar de la millor manera possible les pèrdues ocasionades per les altes temperatures.

Paraules clau: