Back to top

Unió de Pagesos denuncia els baixos preus que paguen els cellers

La reducció de la collita i l'augment dels costos de producció provoca que els preus encara no siguin suficients com per cobrar per sobre dels costos.

Els baixos preus del raïm i el vi han estat denunciats a Falset (Priorat) per part de la Unió de Pagesos, ja que consideren que no hi ha raons que ho justifiquin. La sequera i les altes temperatures han provocat un avançament de la collita que la reduirà entre un 30 i un 40%, respecte a la mitjana d'un any normal. En algunes zones, la reducció pot arribar al 50%. A més, els costos de producció han patit un increment significatiu d'un 30% de mitjana, sobretot pel que fa al gasoil per a la maquinària agrícola (superior al 70%), els fertilitzants (del 50%) i els productes fitosanitaris.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el sindicat alerta que, tot i la tendència a l'alça del preu, respecte anys anteriors, els 0,38€/kg que els cellers paguen de mitjana no són suficients perquè la pagesia pugui cobrar per sobre dels costos. Aquests haurien d'estar, com a mínim, a 0,50€/kg.

Els contractes

Unió de Pagesos demana a tots els operadors del sector a Catalunya que treballin per diferenciar el seu producte. El sindicat també exigeix al Departament que compleixi amb les seves competències pel que fa als contractes, ja que molts s'han signat per sota de costos de producció. En aquest sentit, Unió de Pagesos estudiarà, i entén que també ho hauria de fer l'Administració, portar algunes empreses vitivinícoles davant de Competència, davant de la possibilitat que es produeixen conductes tàcites.

Paraules clau:

Notícies relacionades