Back to top

Unió de Pagesos segueix denunciant el preu de l'avellana

El sindicat reivindica la qualitat de l'avellana d'aquesta campanya i critica que el seu preu es manté inferior al d'Itàlia i Turquia sense raons de mercat.
El sindicat reivindica la qualitat de l'avellana d'aquesta campanya i critica que el seu preu es manté inferior al d'Itàlia i Turquia sense raons de mercat.

La Llotja de Reus ha marcat el preu de l'avellana d'aquesta collita 50 cèntims d'euro la lliura per sota de la mitjana turca i en 91 cèntims la italiana. Des d'Unió de Pagesos no veuen una raó de mercat que justifiqui aquests preus, tenint en compte que enguany s'ha viscut una bona collita ja sigui en quantitat com en qualitat.

El sindicat critica, una vegada més, aquesta situació on s'ha cotitzat les diferents varietats d'aquest fruit sec a menys de 2 euros la lliura, un preu que diuen, està per sota del preu de cost. 

En aquest sentit, Rafel Español, representant nacional de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos a apuntat que si es segueix utilitzant la referència de la Llotja de Reus "haurem tornat a agafar un sector que estava fotut i que podria haver aixecat el cap, i l'haurem tornat a enfondrar". 

Diferències entre el preu d'Itàlia i Turquia

roda de premsa d'Unió de Pagesos respecte el preu de l'avellana 2019

Per altra banda, Unió de Pagesos estima que ja s'han fet operacions de venda del 50% del volum total de la collita de l'avellana i, per tant, els preus d'ara determinaran molt el valor de la campanya i dels ingressos finals dels productors. Des del sindicat també denuncien que a l'Estat espanyol es va iniciar la collita a un preu mitjà 1,5 € la lliura i que es manté així mentre que a Itàlia i Turquia, la campanya ha anat evolucionant amb preus a l'alça. Per tal d'exposar les seves queixes, el sindicat denunciarà la situació actual en la reunió del Departament d'Agricultura convocada el proper mes de desembre i també farà pública, durant les pròximes setmanes, l'evolució dels preus a Turquia i a Itàlia.

Més de 10 anys reivindicant un preu just 

Unió de Pagesos ja fa més de 10 anys que denuncia que els preus cotitzats a l'Estat espanyol a través de la Llotja de Reus són molt inferiors als dels principals productors com Turquia o Itàlia, però diuen, en aquests moments, aquestes diferències perjudiquen greument els productors catalans i a la supervivència del sector.

Paraules clau:

Notícies relacionades