Back to top

Unitat d'acció per al Priorat i la candidatura UNESCO

Les institucions catalanes escenifiquen el seu suport a la candidatura del Priorat com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. El pla de gestió serveix per planificar els municipis des d'una mentalitat comarcal. La candidatura posa de manifest els actius de la zona com el paisatge o la gastronomia i els valors que se'n deriven, La setmana que ve serà el govern espanyol qui decideixi si presenta una o dues candidatures entre les del Priorat i les Illes Canàries.
Institucions i societat escenifiquen el suport a la candidatura UNESCO del Priorat

La Generalitat de Catalunya se suma al suport de la candidatura 'Priorat - Montsant - Siurana, mosaic mediterrani' a Patrimoni Mundial de la UNESCO. La Cartoixa d'Escaladei ha estat l'escenari escollit per escenificar aquesta unitat d'acció que també compta amb el suport no només dels municipis de la comarca, sinó també de la seva societat civil que, de fet, és qui va engegar-la ara fa deu anys. El Pla de Gestió de la candidatura proposa accions i objectius a complir en matèria de gestió municipal, però pensada des de l'òptica comarcal. Pilar Just, presidenta de Prioritat, l'entitat impulsora de la candidatura, explica que es tracta d'un procés 'que s'inicia des de baix, des de la societat civil i ara queda reforçat per tota  per t l'administració pública.

La feina feta fins ara, independentment del futur de la candidatura, ja serà útil per al Priorat tal com explica la mateixa Pilar Just: 'Queda camí per recórrer, això és un pla de gestió que fa que nosaltres construïm el nostre futur de manera consensuada com a comarca, on volem anar, com volem preservar aquest mosaic agrícola...'. Aquesta gestió, i aquesta intenció de treballar cooperativament per fer èmfasi en els valors del Priorat s'ha posat de manifest durant els discursos institucionals.

Una manera de treballar que, des del Govern, es vol que s'escampi per la resta del país i que, per tant, el Priorat serveixi d'exemple. El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha explicat que 'diuen que la cultura és el conjunt de coneixements, tècniques i habilitats amb les quals ens adaptem al nostre entorn. Aquesta cultura, aquesta identitat, això que ens fa iguals i ens permet reconèixer-nos els uns als altres, és evident que ho hem de cuidar i preservar, i aquest segur que és el vostre compromís, i també us asseguro que és el meu'.

Pel que fa a la candidatura, serà la setmana vinent quan el Consejo Nacional de Patrimonio Cultural decideixi si presenta la candidatura del Priorat a la UNESCO. El principal competidor, les Illes Canàries, serà l'escenari de la presa de decisió, tot i que el govern espanyol podria decidir presentar ambdues candidatures.

Paraules clau: