Back to top

Urbanisme feminista: ciutats més amables i segures per tots els seus ciutadans

L'òptica feminista en l'urbanisme busca crear ciutats més amables, més segures i més útils per al dia a dia de tothom, no només de les dones, també els nens, la gent gran i altres col·lectius vulnerables.

Aquest dilluns comencem la programació al voltant del 8 de març parlant del concepte d'Urbanisme feminista. Un concepte nascut durant la segona meitat del segle XX als Estats Units i que ha anat evolucionant amb el temps, sempre posant a la ciutadania en el punt de mira: l'òptica feminista en l'urbanisme busca crear ciutats més amables, més segures i més útils per al dia a dia de tothom, no només de les dones, també els nens, la gent gran i altres col·lectius vulnerables.

En aquest sentit, el concepte va molt més enllà de millorar la il·luminació de les zones fosques d'una ciutat o instal·lar més circuits de videovigilància, per millorar la sensació de seguretat. Segons ens explica Júlia Valero, arquitecta doctoranda i professora de Projectes i Urbanisme a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili, s'ha de tendir a la millora de zones ja existents i en moltes ocasions degradades en lloc de construir-ne de noves.

camera de seguretat


El fet d'evitar que aquests espais urbans es degradin i que tinguin un ús concret, evita que s'acabin convertint en zones marginals i, per tant, insegures. En aquest sentit, Valero també afirma la necessitat d'obrir les decisions sobre el futur urbanístic de les ciutats a la població, a través d'uns processos participatius molt més amplis i vinculants que els que es fan actualment i que permetrien donar vida a aquestes zones de moltes ciutats que estan envellint amb les necessitats reals de la societat actual.

Paraules clau:

Notícies relacionades