Back to top

Vandellòs estalviarà 40 mil euros l'any amb la nova caldera de biomassa forestal

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant és un dels 9 municipis del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre que ha posat en marxa una caldera de biomassa forestal, en el marc del projecte "Xarxa de Calor de Proximitat", impulsat per la Diputació de Tarragona.

L'Ajuntament, el Centre d'Atenció Primària i el Centre de Dia de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant han començat a utilitzar estelles de fusta com a combustible per a la calefacció i l'escalfament de l'aigua. El funcionament es basa en l'ús d'una caldera de biomassa forestal, un sistema que aporta molts beneficis mediambientals, però també un important estalvi energètic i econòmic a les arques municipals.

L'impacte en xifres

L'ús de l'energia en biomassa forestal permet, entre d'altres, reduir l'emissió de CO2 en 97 tones l'any, i suposa un estalvi pel consistori de prop de 40 mil euros l'any. La instal•lació té una potència de 150 quilowats, i el consum equival a uns 600 quilos d'estella diaris. Les obres han suposat un cost de prop de 120 mil euros, dels quals, la meitat provenen dels Fons Europeus FEDER, mentre que la resta prové, a parts iguals, de la diputació i del consistori. 

La fusta prové dels boscos de la Serra de Llaberia

La fusta s'obté dels boscos del Consorci de la Serra de Llaberia, un ens que aglutina diversos municipis del Baix Camp, Priorat i Ribera d'Ebre, i precisament aquest punt és el que ha portat certa controvèrsia entre els impulsors del projecte, que defensen que es tracta d'un clar exemple d'economia circular perquè tot prové i reverteix en el territori, i la CUP de Vandellòs i l'Hospitalet, que assegura que l'estella no s'obté del propi municipi.
 

Paraules clau:

Notícies relacionades