Back to top

Vandellòs posa en dubte el calendari de tancament de les centrals nuclears

L'alcalde del municipi assegura que no hi ha marge per enllestir el desmantellament de les plantes atòmiques abans del 2035 tal com està previst. A més, Alfons García demana més diners per al fons de transició nuclear

Aquests dies torna a sortir a la palestra el tancament de les centrals nuclears. La Generalitat ha iniciat els tràmits per destinar 24 milions d'euros a un fons de transició nuclear, però el cert és que el territori considera insuficients aquests diners. Alfons García, alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, diu als micròfons de Canal Reus que les ajudes que rebrien en cas que s'impulsés aquest fons només representen el 20% de l'impost nuclear.

Són diners destinats a la diversificació econòmica transversal d'unes comarques històricament afectades per l'activitat nuclear i García considera que són insuficients. "Fa més de cinquanta anys que el territori produeix energia per tot el país, és just ara que puguem demanar més diners al país", assegura. 

Calendari impossible

Més enllà dels diners per a la diversificació econòmica, l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, assegura que "és cert que cal estar preparats perquè hi haurà un endemà de l'energia nuclear al territori, però dubto que es puguin acomplir els calendaris previstos". García posa com a exemple la central de Zorita, a Guadalajara, la primera que es va construir a l'estat espanyol i que està en una situació de tancament des del 2006. "Més de quinze anys després encara no ha acabat el procés". Segons el calendari previst, l'any 2027 hauria de començar el procés de tancament i desmantellament de la central d'Almaraz, a Càceres, i el 2035 la de Trillo, també a Guadalajara. Diu l'alcalde que "ENRESA -l'empresa de gestió de residus nuclears espanyola- no té capacitat per dur a terme totes aquestes operacions de forma simultània". 

A més, Alfons García també considera que la transició energètica a Catalunya "no s'ha fet a temps". Diu el batlle que "no hem fet els deures pel que fa a la implementació de les renovables" i que en un context de controvèrsia internacional energètica no seria intel·ligent prescindir de l'energia nuclear quan no existeix una alternativa. 

Paraules clau:

Notícies relacionades