Back to top

Vandellòs rebutja els nous magatzems de residus nuclears

El Consell de Ministres, a proposta d’ENRESA, ha licitat la construcció d'emmagatzematges per al combustible gastat de les centrals nuclears en les instal·lacions de la central

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovar, aquest dijous 27 de gener, la moció presentada pels grups municipals del PSC, JxCat, la FIC, Cs i el PP, davant la decisió de construir emmagatzematges per al combustible gastat de les centrals nuclears en les instal·lacions de la central per temps indefinit, amb els vots a favor del PSC, JxCat, la FIC, ERC, Cs i PP; i l’abstenció de la CUP.

D’aquesta manera, ha acordat:

  1. «Manifestar el més absolut rebuig a la decisió presa pel Govern espanyol i ENRESA, sense tenir en compte el municipi, de construir nous emmagatzemaments de residus d'alta activitat en les Centrals Nuclears». Tal com s’explica en el text de la moció, el Consell de Ministres, a proposta d’ENRESA, ha licitat la construcció d'emmagatzemaments temporals descentralitzats (ATDs) a Almaraz, Ascó, Cofrentes i Vandellòs II i ha iniciat el procés d’ampliació del magatzem centralitzat de residus de baixa o molt baixa activitat de El Cabril, situat al municipi cordovès d’Hornachuelos, amb la finalitat de cobrir les necessitats de desmantellament del parc nuclear.
  2. Exigir al Govern l'establiment de canals reals d'informació als municipis i els seus ciutadans i de participació en els processos de presa de decisions, tant en la construcció de nous emmagatzemaments per al combustible gastat com en l’ampliació del Cabril, incloent-hi el debat sobre les afectacions socioeconòmiques negatives per als ciutadans i les mesures pal·liatives que s'han d'aplicar.
  3. Proposar al Govern d'Espanya, a través del Ministeri de «Transición Ecológica y de Reto Demográfico», un pacte d'Estat amb el món local representat per l’Asociación Española de Municipios en Áreas de Centrales Nucleares y almacenamientos de residuos radiactivos (AMAC), per definir les condicions que han de complir-se en la gestió de residus radioactius.
  4. Manifestar que s’oposaran frontalment a la construcció d'emmagatzematges que no incloguin una instal·lació adequada per al seu tractament de qualsevol incidència que pugui donar-se en el funcionament de la instal·lació, com les «cel·les calentes» que permeten la reparació dels contenidors de manera segura.
  5. Comunicar aquest acord a l' AMAC perquè el traslladi conjuntament amb els acords dels altres ajuntaments associats, al President del Govern, a la Vicepresidenta tercera del Govern i Ministra per a la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a la Secretaria d’Estat d'Energia, al President d'ENRESA i als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat, a les comunitats autònomes afectades per aquesta decisió, i a les propietàries de les centrals nuclears (Endesa, Iberdrola, i Naturgy).

Paraules clau:

Notícies relacionades