Back to top

'El viatge de l'aigua', un recorregut per conscienciar

L'empresa comarcal COMAIGUA ha creat un espai cultural, educatiu i lúdic destinat a divulgar i sensibilitzar sobre el cicle integral de l'aigua. Es tracta d'una proposta innovadora que s'ha presentat aquest dimecres.
Comaigua

El Viatge de l'aigua és una instal·lació ubicada al jardí de la seu de Comaigua, al Raval de Gràcia de Cambrils, en la qual s'ensenya tot el recorregut que fa l'aigua des de la seva captació, a fonts, pous o embassaments i fins el retorn al medi ambient. Es tracta d'un circuït en el qual l'aigua va circulant d'una fase a l'altra fins a completar tot el recorregut. Des de la potabilització, la distribució, el consum, el clavegaram i la depuració.

Aquest espai educatiu és una proposta especialment pensada perquè la puguin visitar de forma gratuïta tots els centres educatius que ho vulguin. Aquest dimecres s'ha inaugurat el nou espai, construït bàsicament amb materials tradicionals, fusta i ferro, inspirat en el popular joc de construcció Kapla. La instal·lació té l'aparença d'un circuït continu però en realitat són set espais diferents, un per a cada etapa del cicle de l'aigua, que encaixen perfectament, creant un tot únic. Cadascuna d'aquestes parts inclou circuït de retorn de l'aigua independent, que fa que s'aprofiti millor i l'exposició sigui 100% sostenible.

L'acte inaugural va comptar amb la participació d'Alfred Rodríguez Picó, conegut meteoròleg, que va fer una ponència explicant com està evolucionant el canvi climàtic i la seva afectació a la climatologia de Catalunya i el Camp de Tarragona, especialment pel que fa als recursos hídrics i a la seva preservació. En aquest aspecte, Rodríguez Picó va destacar l'evolució dels fenòmens extrems al Mediterrani, un fet que s'ha produït sempre i de fet, existeixen estudis que asseguren que en els darrers 500 anys s'han produït al litoral ibèric del mediterrani 250 inundacions. Però el que destaca, és que tot plegat va en augment.

Més enllà de Rodríguez Picó també van fer ponències la directora de Sostenibilitat del Grup Suez, Dulcinea Meijide, al voltant de les línies d'actuació a la depuradora de Cambrils; i Lluís Armenter, responsable d'Operacions de Sorea a Catalunya i les Balears, sobre la reutilització de l'aigua depurada.