Back to top

Vint anys del 'segrest' de la samarreta d'Iñaki Urdangarín

Parlem amb un membre del "Komando Avellana" per conèixer més detalls de l'acció duta a terme per part d'un grup d'aficionats reusencs el 29 de maig del 2001 al Palau Blaugrana.

El Reus Deportiu viatjava al Palau Blaugrana després de forçar el cinquè i definitiu partit de les semifinals de l'OK Lliga d'hoquei patins. Era un 29 de maig del 2001, i tot i que els reusencs van plantar cara, van perdre per 4 a 1 i no es van classificar per la final.

Un miler d'aficionats reusencs es van desplaçar fins a Barcelona per veure el seu equip, però aquell dia la notícia no va ser el resultat, sinó un altre fet: un grup d'aficionats ganxets es van emportar una de les samarretes retirades que el Barça tenia penjades al Palau Blaugrana: la d'Iñaki Urdangarín, exjugador d'handbol i integrant de la família reial (posteriorment, condemnat per corrupció).

samarreta urdangarin

"Va ser un acte espontani"

El segrest el va realitzar el KAGAN (Komando Avellana Grup d'Alliberament Nacional), un grup de joves que, vint anys després, expliquen que la realitat és que "no va ser una acció premeditada, sinó que va ser un acte espontani". "No sabíem ni on ens posarien, perquè era el primer cop que anàvem al Palau Blaugrana [...] vam anar estirant la samarreta, fins que, sense voler-ho, vam veure que estava a terra. La vam agafar i ens la vam endur".

Komando Avellana

El Komando va exigir una sèrie de condicions per tornar la samarreta al Barça, com que Reus tornés a tenir una colla que fes castells de nou, que pugés el preu de l'avellana o que Joan Gaspart no fos president del Barça, entre d'altres. Però com que no tots els requisits es van complir, el KAGAN continua custodiant la samarreta d'Iñaki Urdangarín.

Dues dècades després, el KAGAN "en essència continua". Consideren que "som una brasa, no estem apagats del tot, però està bastant inactiu".


La Videoteca del Cercle Central

Paraules clau:

Notícies relacionades