Back to top

El Voluntariat per la llengua forma 30 parelles lingüístiques a Reus

Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió de presentació del programa que va tenir lloc a la Biblioteca Central Xavier Amorós

El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha posat en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) i dimarts al vespre va organitzar una sessió de presentació del programa a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Aquesta ha estat la primera sessió presencial a Reus després de l’aturada per la pandèmia, i s’hi han formalitzat trenta parelles lingüístiques, que se sumen a les que el programa va posar en contacte el trimestre passat. 

A més, les activitats complementàries que s'han organitzat per aquest trimestre inclouen una ruta literària sobre Gabriel Ferrater i l’assistència a un concert de l’Orquestra Camerata XXI.

El Voluntariat per la llengua 

La finalitat del programa és oferir als alumnes dels cursos de català o a altres persones que tinguin coneixements bàsics la possibilitat de practicar la llengua d’una manera natural i tranquil·la amb l’ajuda d’un voluntari lingüístic. Les trobades, que poden ser presencials (la parella decideix el lloc i l’activitat que farà aquell dia) o virtuals (a través de la plataforma de videotrucada que acordin), es fan una hora a la setmana durant deu setmanes. 

A banda de la modalitat presencial que s’ha recuperat aquest curs, el VxL segueix gestionant la modalitat virtual, en la qual també participen voluntaris i aprenents que comparteixen hores de conversa amb parelles lingüístiques residents en altres poblacions de Catalunya o fins i tot en altres països.

Ja disponibles els 25 vídeos de la sèrie "Màgia per conversar"

Tant les parelles presencials com virtuals que s’han format en aquesta nova edició podran utilitzar vuit nous vídeos de la sèrie “Màgia per conversar”, un material que s’emmarca en la campanya “Quan parles fas màgia” i que s’ha creat amb l’objectiu d’estimular la conversa en llengua catalana. Aquest recurs de suport a l’aprenentatge va destinat a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua, l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i tots els aprenents de català que el vulguin practicar. 

Tots els vídeos estan protagonitzats pel mag Eduard Juanola que, a partir d’uns jocs de màgia, proposa temes d’interès per encetar una conversa. En aquesta ocasió, els nous vídeos proposen parlar sobre temes com els grans invents de la humanitat, els millors regals, les fites de les nostres vides o les il·lusions. Amb aquesta quarta temporada, la sèrie arriba als 25 vídeos previstos. Aquest recurs complementa altres materials de foment de la conversa com els  Fils de conversa i les col·leccions Parlem Tu i Jo, Llegir per parlar, llegir per aprendre i Temes per parlar. 

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Els interessats a participar-hi poden inscriure’s directament al web o en poden demanar més informació al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (c. de l’Àliga de Reus, 1), a vxl.reus@cpnl.cat o al 634 740 079.  

Paraules clau:

Notícies relacionades