Back to top

Vuit curiositats sobre el Ramadà

Durant aquesta festivitat, els musulmans dejunen des de la sortida del sol fins al capvespre per tal de sentir-se més a prop d'Al·là

Aquest 23 de març ha començat el Ramadà del 2023, un mes sagrat per l'Islam. En aquesta època de l'any, els musulmans dejunen (sawn) des de la sortida del sol fins a la posta de sol, una manera de lluitar contra els desitjos i passions i així evitar el mal i sentir-se més a prop d'Al·là.

Per aconseguir-ho, la comunitat de creients porta a terme una rutina plena d'activitats i curiositats. A continuació, et deixem 7 d'elles que potser no coneixies:

1. El terme Ramadà

Ramadà és un terme que significa cremar. És per aquesta raó que alguns musulmans li atribueixen a aquesta paraula el sentit de purificació dels seus pecats. Mitjançant el dejuni, la lectura d'Alcorà i activitats caritatives els creients purifiquen els seus pecats, com per exemple fumar o mantenir relacions sexuals, i es renoven.

2. Com es calcula la data del Ramadà?

lluna plena

El ramadà és el novè mes del calendari islàmic, que està sincronitzat amb la lluna i que es divideix en dotze mesos de 29 o 30 dies. En total, un any islàmic comprèn 354 o 355 dies, depenent de l’any. Per això, cada any el ramadà avança uns dies respecte al calendari gregorià, que és més llarg i té 365 o 366 dies.

Aquest any comença el 13 d’abril, per tant, demà els musulmans iniciaran el dejuni. Per intentar calcular el ramadà només cal tenir en compte que sempre comença uns 11 dies abans cada any de manera que no sempre coincideix amb l’estiu d’occident. 

3. El Suhoor i l'Iftar

Els musulmans s'aixequen molt aviat per realitzar el que s'anomena suhoor, és a dir, un menjar abans de la sortida del sol. Després, quan es pon el sol, fan un altre menjar denominat Iftar, que, en alguns països, s'acostuma a celebrar amb la família i amics, però entre el Suhoor i l'Iftar no poden menjar ni beure. 

4. Qui està exempt de fer-lo?

No obstant això, no es considera necessari que dejunin els nens i nenes de curta edat, les dones embarassades, que estiguin donant el pit o tinguin la menstruació, les persones d'edat avançada i els que pateixin problemes de salut

5. Menjars i delícies amb mel

ramada menjar

Durant el suhoor i l'iftar, els musulmans incrementen i intensifiquen el consum d'alguns aliments com els dàtils, panses, fruits secs, llet, formatge fresc, pa amb mantega o embotit de vaca. Pel que fa a la beguda, tots ells acostumen a beure té o llet fred/a o calent/a depenent de si és estiu o hivern, a més de com a mínim mig litre d'aigua.

Les opcions preferides per la comunitat és l'Harina Marroquí, brou elaborat a base de tomàquet, api, ceba, llenties, cigrons, carn de vaca o pollastre, ou, arròs i fideus.

A part dels Briouats, realitzats amb patata, diferents formatges, tonyina i tomàquet o el Rghayef integral, una mena de pa marroquí semblant a la pasta de full i sense llevat que es menja com a aperitiu. Com a postres, la majoria aposta per dolços com les delícies amb mel molt nutritives i senzilles a l'hora de preparar.

6. Eid al-Fitr

ramada

Quan el Ramadà arriba a la seva fi se celebra un festival anomenat Eid al-Fitr, un dia de festa oficial a països musulmans. Aquesta festivitat es realitza els primers tres dies del Shawwal, el dècim mes del calendari musulmà, on es fan oracions comunes, reunions familiars i amb amics, i es compren regals i roba nova.

7. Laylat al Qadr

cora

El Laylat al Qadr, és una de les nits imparelles dels últims deu dies del Ramadà. En aquesta nit s'anima al musulmà que passa la nit fent súplica, buscant el perdó i demanant-li a Al·là totes les benediccions d'aquest món. A més a més, el Laylat al Qadr també commemora el moment en el qual se li va revelar l'Alcorà, el llibre sagrat de l'Islam al profeta Mahoma. 

8. Com felicitar el Ramadà?

Hi ha diverses expressions que es poden fer servir per felicitar o desitjar un bon Ramadà. Per una banda, podem trobar ‘Ramadán Kareem’ (que el Ramadà sigui generós) o ‘Ramadán Mubarak’ que es pot traduir com feliç Ramadà.

ramadan

Paraules clau:

Notícies relacionades