Back to top

Vuitanta anys del primer partit d'hoquei a Reus

Avui fa 80 anys que Reus va viure el primer partit d'hoquei sobre patins de la seva història. Un esport que de seguida va arrelar a la ciutat.

El 23 de maig del 1943, avui fa exactament vuitanta anys, es va disputar el primer partit d'hoquei sobre patins a Reus. Un esport que va arribar a la ciutat uns mesos abans, de la mà del jugador del Girona CH Martí Montaña, que estava de servei militar a la capital del Baix Camp. El mateix Montaña va engrescar un grup de joves patinadors del Ploms i van crear un equip. 

En només tres anys, el club albinegre va ascendir a la primera divisió d'aleshores i va assolir la primera gran fita de l'hoquei ganxet: la Copa del 1946 amb els Puig, Vila, Felip, els germans Bergadà i Fort. Un èxit que va repetir-se sis anys més tard, el 1952, de la mà del Reus Deportiu i els jugadors Sentís, Pijoan, Orpinell, Grau, Magriñà i Sans. En aquells anys, la ciutat va tenir tres clubs a la màxima categoria de l'hoquei estatal: el CN Reus Ploms, el Ploms CH (el filial) i el Reus Deportiu.

L'esclat de l'hoquei

Celebració de la Copa aconseguida pel Reus Deportiu el 1952. Fons Centre de la Imatge Mas Iglesias

Aquells dos títols van ser el preludi d'un dels millors equips de la història de l'hoquei: el famós i anomenat Reus de les sis copes, un conjunt liderat per la llegenda Joan Sabater. Un equip que entre el 1966 i el 1973, ho va guanyar tot: set lligues, quatre copes, un campionat de Catalunya, una petita Copa del Món de Clubs i les mítiques sis Copes d'Europa

Nou cicle triomfador

Després d'alts i baixos, amb el Ploms deixant de competir a la primera divisió i també amb un descens del Reus pel mig, els èxits van tornar durant l'inici del segle XXI (2003-2011). El Reus Deportiu va sumar una nova Copa, un Mundial de Clubs, la setena Copa d'Europa o una OK Lliga, entre d'altres. L'últim títol aixecat per un capità roig-i-negre és la Supercopa del 2019.

Ara fa uns mesos, Canal Reus va produir i emetre el documental "Un equip immortal. La gesta del Reus de les sis copes", una peça que explica la història de l'hoquei a la ciutat i que poden recuperar en el següent enllaç o a La Xarxa +. Un documental que ja han vist prop de 30.000 espectadors.

Recupera el documental

Paraules clau:

Notícies relacionades