Back to top

L'oposició de Reus carrega contra la "falta de cohesió" del govern els 100 primers dies

L'oposició municipal critica els primers 100 dies de govern del nou mandat, tot i que, en general, els partits també es mostren disposats a donar-los més marge. La crítica principal és la manca de cohesió entre el PSC, ERC i Ara Reus, centrada principalment en el Mercat del Carrilet.

A l'Ajuntament de Reus, govern i oposició juguen el paper que s'esperava a l'hora de valorar els primers cent dies de l'equip encapçalat per l'alcaldessa Sandra Guaita. El PSC, Esquerra i Ara Reus defensen obra de govern i plantejaments de cara al futur. L'oposició, per la seva banda, considera que no s'ha començat amb bon peu. Com era d'esperar, no s'obliden del canvi de rumb anunciat per al Mercat del Carrilet i la falta d'acord entre els socis, a jutjar pel que havia defensat fins ara cadascun.

El Mercat del Carrilet, principal atac de l'oposició

Tot i les crítiques generalitzades entre els quatre partits de l'oposició, alguns estan disposats a donar més marge al nou govern. Des de Junts per Reus defensen el respecte institucional que asseguren que no té el govern quan no agafa la mà que li estenen per col·laborar o quan demanen informació. Posen d'exemple el pla de xoc de neteja de la via pública, que denuncien que no s'ha aplicat ni com un nou contracte ni com una ampliació de l'actual perquè asseguren no és administrativament possible.

També etziben que el govern no transmet confiança a la ciutadania, i que la gestió del Mercat del Carrilet mostra que el govern és "feble". La portaveu del grup municipal de Junts per Reus a l'Ajuntament, Teresa Pallarès, apunta que "donarem els dies que facin falta, perquè la gent ha votat una opció, però tenim un govern feble; els dies que facin falta, però que facin el favor de posar-se les piles".

Per la seva part, el portaveu municipal de VoxJulio Pardo, també fa referència al Mercat del Carrilet per evidenciar la "falta de coherència i coordinació" del govern local. També etziba que "és molt difícil engranar divergències teòriques i pragmàtiques tan grans com les que demostren". El PP, per la seva banda, recorda que els seus eixos principals en campanya eren la cultura, la neteja, la seguretat i la baixada d'impostos.

Qüestionen la neteja pública i el pressupost municipal

No creuen que s'hagi avançat en cap dels àmbits, i posen de manifest les crítiques que s'han fet a les Festes de Misericòrdia d'enguany. La portaveu del grup municipal, Sílvia Virgili, subratlla que "molt veïns ens han fet saber que no és efectiu perquè no és diari, que és el que convindria després de tenir tant de temps la ciutat tan bruta".

Finalment, la CUP carrega contra la falta d'organització del govern, que no ha establert, asseguren, ni calendari de plans ni de comissions i altres organismes. També critiquen que el govern no hagi aplicat el cordó sanitari a l'extrema dreta que, segons defensen, van prometre durant la campanya electoral. Estan disposats a admetre que el consistori estigui agafant rodatge, però consideren que el mes de juliol van deixar-se perdre una oportunitat per demostrar què volen fer aquests quatre anys.

La portaveu del grup municipal, Mònica Pàmies, considera que, durant aquell plenari, el nou govern hauria d'haver suspès l'execució del pressupost municipal. La seva opinió és que "era lògic aturar-ho, valorar què quedava per fer i reconduir-ho cap a les noves polítiques que havia d'aportar el nou govern perquè, si no, estem executant un pressupost continuista amb el mandat anterior".

Aquests posicionaments de l'oposició poden marcar el seguiment que pretenen fer de l'acció de govern durant els pròxims quatre anys. Tot i això, segur que acaben trobant, en l'actualitat municipal, més munició per atacar al PSC, a Esquerra i a Ara Reus que, per la seva banda, reivindicaran els plantejaments que defensen durant la valoració d'aquests primers cent dies de govern.

Paraules clau:

Notícies relacionades