Back to top

Pressupost, ordenances i inversions, arma política

La presentació del pla d'inversions torna a despertar crítiques de l'oposició municipal, com ja va passar amb el pressupost i les ordenances

El govern de Reus ha presentat, aquest dimecres, el pla d'inversions per al 2024. S'inclou en el pressupost municipal, que també s'ha presentat recentment vinculat a les ordenances fiscals. S'han incrementat tributs com l'IBI o la taxa de la brossa, i taxes com l'ocupació de via pública per terrasses o els guals. Com era previsible, l'oposició carrega contra el govern (PSC, ERC i Ara Reus) per fer-ho, i aquest es defensa assegurant que, el govern sortint (Junts, ERC i Ara Reus), li va fer un traspàs en el qual figuraven 5,6 milions d'euros per al pressupost del 2024 que no estaven coberts.

L'equip de l'alcaldessa Sandra Guaita hi suma uns quatre milions d'euros més de partides que no figuren al pressupost, però que s'acaben cobrint durant l'exercici i, ara, es volen establir ja d'entrada. Tot plegat suma prop de deu milions d'euros que, segons s'ha volgut deixar clar, no s'han cobert amb la pujada d'impostos, sinó que es volen assolir amb un "esforç compartit" entre el consistori i la ciutadania.

Pressupostos i ordenances, primera topada entre govern i oposició

Per tot plegat, durant la presentació del pla d'inversions, tant l'alcaldessa Sandra Guaita com el regidor cap de Serveis Generals, Hisenda i Bon Govern, Manel Muñoz, s'han dirigit a l'oposició. En concret a Junts, que la setmana passada proposava incorporar bonificacions fiscals a les ordenances municipals. Muñoz ha sentenciat que "no pot ser que la mateixa regidora que en el traspàs de govern deia que, per l'any vinent, s'havia d'aconseguir finançament per a 5,6 milions d'euros, faci propostes que suposarien una reducció d'ingressos de 2,3 milions d'euros".

Precisament Junts ha convocat una roda de premsa per aquest dijous per abordar el ple extraordinari convocat per divendres, en el qual s'han d'aprovar el pressupost municipal i les ordenances. Qui ja s'ha posicionat al respecte és el PP, que votarà en contra dels expedients del govern. La portaveu popular, Sílvia Virgili, ha etzibat que "no toca preveure inversions per un import de 25 milions d'euros, ni assolir més endeutament, situat al 0,63 quan només podem arribar al 0,70".

Critica que "ni tan sols han fet l'exercici per reduir despesa, que fent-ho un 2% a totes les partides, no caldria apujar ni un cèntim al ciutadà". És per això que conclou que "no és hora de fer projectes nous, sinó de millorar el que ja tenim, que és molt". Pel que fa al deute en concret, Muñoz ha detallat que, efectivament, el pressupost per al 2024 el situarà en el 63%. El cas és, però, que suposa una reducció, tenint en compte que l'actual se situa en un 70,55% segons dades del govern.

Paraules clau:

Notícies relacionades