Back to top

10.000 persones a la manifestació de l'11S de 1977 a Reus

Han passat 40 anys des que es va convocar la primera manifestació de la Diada Nacional de Catalunya autoritzada. Va ser el setembre de l'any 1977. A Reus es van aplegar fins a 10 mil persones, mentre que a Barcelona van arribar al milió.
11S 1977

Una plaça de la Llibertat a vessar -aleshores anomenada Màrtirs-, era la imatge que presentava Reus l'11 de setembre de 1977, la que fou la primera Diada autoritzada. El context i les garrotades i detencions que s'havien produït un any abans a Reus van fer que es reunissin fins a 10 mil manifestants del Baix Camp. "Veníem d'un franquisme gris que feia poc temps encara afusellava a gent", explica l'activista social, Xavier Joanpere, mentre recorda que "aquella manifestació va ser un esclat d'alegria, la possibilitat col·lectiva de demanar unes coses que feia anys que estaven guardades al calaix de les ideologies".

Fons: Gregorio Simón / CIMIR i Niepce 

"En aquella època, Reus i la comarca van fer un lideratge molt important a tota la província de Tarragona. Vam ser pioners, vam mobilitzar molta gent, organitzar multitud d'actes i conferències....", recorda el que aleshores era president del Centre de Lectura, Jordi Escoda.

A diferència de les darreres manifestacions de l'11 de Setembre, fa 40 anys els convocats no clamaven independència sinó 'Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia'. "El que volíem era l'amnistia per totes les persones que estaven empresonades i, no només això, també l'amnistia de pensament. La llibertat dels sindicats, dels partits, per associar-se.... i l'Estatut d'Autonomia de Núria", subratlla l'activista Joanpere.

La celebració d'aquella Diada va durar dos dies a la ciutat de Reus. La manifestació va acabar sense incidents i amb el desig unànime d'assolir una llibertat que encara avui no ha arribat.

Paraules clau: