Back to top

2017, l'any que Reus dirà adéu als llums de mercuri

JORDI OLÀRIA GRAS - ORIOL SOLÉ

El vapor de mercuri desapareixerà, definitivament, de l'enllumenat públic de Reus. Abans de finals d'any ha de començar la primera fase del projecte final que ha de substituir les bombetes que encara queden per llums de led. El pressupost d'un milió d'euros quedarà amortitzat en un període d'entre 4 i 6 anys a causa de l'estalvi que suposa la tecnologia led, i que ascendeix a 180.000 euros l'any.

Els fanals de la via pública han anat canviant d'enllumenat a mesura que ho ha fet la tecnologia. Ara ha arribat el led i, per tant, els 1.311 llums de vapor de mercuri que encara queden a Reus se substituiran per aquesta tecnologia electrònica. El projecte, a punt de sortir a concurs, té un pressupost de mig milió d'euros de l'Ajuntament, i es complementarà amb una segona fase amb el mateix pressupost, però aportat per l'Instituto para el Ahorro y la Diversificación Energética.

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, afirma que 'començarem la licitació ja, i abans de final d'any començarem amb la fase d'execució'. Tot plegat suposarà, a quatre mesos vista, veure els primers resultats.

El canvi de modalitat de les bombetes fa anys que s'està duent a terme i, de fet, els projectes del govern actual van començar l'any 2013.

'Tot el que ha fet l'Ajuntament ja ha comportat un estalvi de 340.000 euros', recorda l'alcalde, Carles Pellicer, que fa incís en la millora que suposa la tecnologia led. Des del punt de vista ambiental, suposa estalviar-se 337 tones de diòxid de carboni, mentre que econòmicament significa deixar de gastar 180.000 euros.

Aquesta substitució final servirà perquè desaparegui el vapor de mercuri, un requisit que, per altra banda, estableix la Unió Europea i que, a Reus, va començar l'any 2008. Amb tot, els primers canvis es van dur a terme sense la tecnologia led encara en marxa, però amb altres mètodes per a l'estalvi energètic. L'objectiu final de l'Ajuntament és acabar implementant, definitivament, el led a tota la ciutat.

Les 1.311 bombetes que s'han de substituir estan distribuïdes entre els carrers Llovera, de l'Amargura, del Roser, de Riudoms, l'avinguda de Pere el Cerimoniós, la urbanització Mas Vilanova, l'avinguda de Jaume I, la plaça de la Llibertat, el carrer Benidorm, el carrer Miami, el passeig Misericòrdia i els Xalets Quintana.