Back to top

80 anys dels pitjors bombardejos de la guerra civil a la ciutat

Coincidint amb el 80è aniversari dels bombardejos més sagnants de la guerra civil sobre la ciutat, el Museu de Reus ha organitzat visites especials al refugi antiaeri de la Patacada. A més, aquest dimecres el doctor en Història Ezequiel Gort pronunciarà una conferència a l'Arxiu de Reus.
refugi de la Patacada

Fa 80 anys, el 21 i el 24 de gener del 1938 Reus patia els pitjors bombardejos de la guerra civil, que van provocar gairebé un centenar de morts. En memòria a aquests fets, el refugi de la Patacada ofereix visites extraordinàries per conèixer aquest espai en què més de 20.000 persones van trobar un lloc a l'aixopluc de les bombes feixistes. Els experts en destaquen la gran qualitat arquitectònica i tècnica, que es pot apreciar fins a dia d'avui. "Hi ha molts detalls per poder facilitar la circulació, com els angles arrodonits, espais amplis perquè pugui passar molta gent i situar-se a banda i banda... A més, les escales estan construïdes en ziga-zaga per tal que les bombes que puguin caure només afectin el primer tram", explica Jaume Massó, arqueòleg del Museu de Reus.

Gràcies a espais com aquest, l'índex de morts per bombardejos a Reus va ser molt inferior en comparació amb altres municipis de l'Estat. A més, el de la Patacada connectava amb d'altres refugis particulars i, cap al final de la guerra, molts hi anaven fins i tot a dormir per sentir-se més segurs. 80 anys després, els fills i néts de la generació que va patir la guerra han tornat per conèixer la memòria particular d'aquest indret.

"Visc a Reus i treballo aquí davant. Veient cada dia el refugi, era una pena no aprofitar l'oportunitat per conèixer el que tens a l'abast", comenta Sònia Miró, una de les visitants. Per la seva banda, Maria Dolors Sánchez destaca: "Vaig rebre un correu amb la proposta de venir a la commemoració del 80è aniversari dels bombardeigs a Reus. Feia molt temps que tenia ganes de visitar el refugi i vaig dir 'd'avui no passa'". També hi ha visitants que repeteixen, com Antonio Ortega, que ha vingut mogut per l'interès pels amagatalls de la guerra civil.

El Refugi de la Patacada tornarà portes al públic general els dimarts de gener a dos quarts de sis de la tarda. A més, fins l'1 de febrer organitzarà visites concertades als centres educatius per apropar aquesta part de la història de la ciutat als més joves.