Back to top

L'Àrea Metropolitana tindrà forma jurídica i rebrà recursos municipals

El desplegament d'aquesta nova concepció territorial ha de ser un dels principals eixos de treball de la Diputació de Tarragona aquest mandat

La Diputació de Tarragona té, per al mandat actual, tres eixos prioritaris de treball. Per una banda, l'ajut econòmic i administratiu als municipis de la demarcació a través de l'Impuls Dipta. També la gestió de l'aigua, a través d'iniciatives com recórrer al fons PERTE per millorar-ne la gestió. La tercera pota principal és l'Àrea Metropolitana.

Sense saber encara quina fórmula s'escollirà, el grup impulsor sí que considera que caldrà dotar-la de forma jurídica. Des de la Diputació s'apunta que caldrà que els municipis que quedin sota aquest paraigua hi aportin recursos perquè, si no, serà un organisme buit. També es confia anar treballant per determinar quines competències haurà de desenvolupar.

L'Àrea Metropolitana podria no ser "un nou ens local"

L'Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona tindrà forma jurídica. Amb la presentació del grup impulsor s'havien posat els fonaments d'aquesta nova concepció territorial. Després de les primeres trobades sembla bastant clar que, encara sense concretar quina fórmula s'escollirà, sí que acabarà prenent una forma jurídica o altra.

Serà el mateix procés de creació engegat pel grup impulsor el que acabi determinant quina. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, explica que "al final del recorregut haurem de dir 'doncs ara sí, hi hem d'aportar recursos, ara sí que hem de decidir quines competències comencen, ara sí que cal formar aquesta personalitat jurídica'".

Llauradó subratlla que "no necessàriament vol dir crear un nou ens local, sinó que pot ser una altra fórmula que pugui tenir els mateixos efectes, ja sigui una agència o un consorci, per exemple, és a dir, que pot ser una eina més tova".

Es preveu que els municipis hi aportin recursos de manera estable

Sigui quina sigui la fórmula que s'acabi escollint, la voluntat sí que és que els municipis hi aportin recursos de manera estable, i no només en funció de quines competències o línies d'actuació els beneficien. "És evident que haurem de funcionar mutualitzant recursos, no mancomunant, sinó mutualitzant", subratlla Llauradó. La presidenta de la Diputació detalla que "com a municipis haurem de fer les aportacions a aquesta Àrea Metropolitana, i amb aquests recursos es podran fer coses que beneficïin el nostre terme munciipal o que cauran en un altre terme municipal".

El grup impulsor de l'àrea metropolitana el formen els Ajuntaments de Tarragona, Reus, Constantí, la Canonja, Vila-seca, Salou, Cambrils i Valls. També la Diputació de Tarragona, que vol ser-ne el pilar central i el paraigua que els aglutini. Per prendre visió metropolitana també s'ha inclòs la delegació de la Generalitat al Camp de Tarragona i els consells comarcals del Baix Camp i del Tarragonès.

S'ha optat per aquestes dues comarques pensant en un concepte demogràfic com el de l'Àrea Urbana Funcional. La formen els municipis pròxims a ciutats com Reus i Tarragona en els quals el 15% de la població es desplaça per feina a aquestes capitals.

Paraules clau:

Notícies relacionades