Back to top

Arranjaments del segle XX adequats per a l'actualitat

La Camerata XXI ha celebrat aquest dissabte el concert commemoratiu del 30è aniversari. El director José Areán ha dirigit el conjunt en un format reduït, que ha permès escoltar algunes de les obres més populars del repertori clàssic del segle XX com no és habitual

Sota la batuta del director José Areán, l'orquestra de Cambra Camerata XXI Ciutat de Reus ha interpretat el concert commemoratiu del 30è aniversari al teatre Fortuny. Per a l'ocasió, s'ha vestit d'un repertori de gala: el Preludi a la migdiada d'un faune de Claude Debussy i la Quarta Simfonia de Gustav Mahler, la més clàssica de les 9 que va compondre.

Tot en una adaptació encarregada pel compositor austríac Arnold Schönberg al segle XX i que, ara, tornar a encaixar amb les necessitats de l'actualitat. Areán explica que el músic va organitzar un arranjament per fer vetllades musicals privades en format reduït i "aquestes condicions precisament s'adeqüen a la realitat de la pandèmia".

Es manté l'essència de les obres

Així, obres que es toquen habitualment en orquestres simfòniques de gran format, la Camerata XXI les ha interpretat amb un sol quintet de corda, tres representants de la secció de vent, percussió i piano. Un format de mínims que convida a una escolta diferent. El director destaca que, l'arranjament contempla absolutament totes les notes que va escriure Mahler, però, aquí es poden apreciar d'una manera més nítida i pura que en el format simfònic.

L'orquestra Camerata XXI és el conjunt resident de l'Associació de Concerts de Reus, una institució cultural arrelada al territori que aquest 2021 commemora el seu centenari.

Paraules clau:

Notícies relacionades