Back to top

Autèntics tresors amagats al cementiri de Reus

MARIA LUCEA

La ruta modernista és l’element artístic més destacat de Reus. Però a la ciutat hi ha un ampli ventall escultòric, sovint força desconegut pels mateixos reusencs. Una mostra d’aquest aspecte cultural és el Cementiri General de Reus. Aquest espai alberga un ampli ventall de detalls artístics per descobrir i per aquest motiu forma part de la Ruta de Cementiris Europeus on s’hi engloben aquells amb molta història i amb un caire cultural destacat. Per donar a conèixer aquesta vessant alternativa, cada any per Tot Sants l’agrupació teatral Gata Borda realitza una ruta nocturna per intentar canviar la concepció que es té d’aquests recintes. Per conèixer de més a fons aquest espai,  Canal Reus Televisió ha volgut realitzar una petita ruta pel Cementiri General de Reus acompanyat de dues expertes en història i art.

Reus té un gran patrimoni artístic i una petita part es troba al cementiri general. Aquest espai tan desconegut alberga detalls escultòrics de gran qualitat, la majoria d’ells propis de tombes i mausoleus. La historiadora Montserrat Flores i l’experta en art Marta López ens acompanyen a descobrir alguns dels secrets del Cementiri General de Reus.

La part central del cementiri està plena d’iconografia i els mausoleus en són la màxima representació. Tot i el que molts es puguin pensar, el cementiri té caràcter secular i per aquest motiu molts dels seus elements tenen influències d’altres cultures i religions.

Les capelles i els mausoleus són la viva representació iconogràfica del repertori artístic. Són poques les vegades que els ciutadans poden apreciar-ne la seva bellesa, tal com es pot observar a la capella Margenat. 

La necropolis reusenca forma part de la ruta de Cementiris Europeus i és per detalls com la figura de la desolada  que denoten que no és un espai merament de sepultura als difunts.

Tot cementiri parla d’història, tant col·lectiva com individual i per això no es pot oblidar tots aquells que van morir en moments tan destacats del nostre passat com són els temps de les guerres.

Per tal de donar més renom al cementiri General de Reus, per Tot Sants la companyia de teatre Gata Borda organitza una ruta nocturna treatralitzada. D’aquesta manera inciten als reusencs a conèixer el cementiri des d’una altra perspectiva.

Aquesta ruta també serveix per trencar els estereotips, canviar el concepte de cementiri i transformar-lo en un espai per on passejar, meditar i descansar.