Back to top

El centre de Reus s'il•lumina de foc festiu

Durant tres dies Reus ha estat l'escenari del Segon Simposi Internacional dels Focs festius a la Mediterrània. Donar a conèixer diferents tradicions festives de l'ús del foc, però també posar en contacte les persones que vetllen per mantenir-les, han estat els principals objectius d'aquesta trobada.
falles

Falles, fogueres i torxes han estat les protagonistes del Segon Simposi dels Focs festius a la Mediterrània. La part més visible i popular de la trobada ha estat l'encesa que ha tingut lloc a la plaça del Mercadal, amb tres foguerons mallorquins, una foguera de les que es fan a la zona italiana de Nóvoli, i la típica foguera de Sant Joan que tots coneixem. L'espectacle de foc ha estat acompanyat de música tradicional i un sopar popular cuinat a les brases de les mateixes fogueres. Durant la festa, els reusencs i visitants han pogut conèixer la tradició de primera mà, agafant torxes i movent-les per mantenir el foc encès. Prèviament, però, havia estat el torn de l'encesa de la teiera del campanar, una peça del mobiliari urbà de la ciutat que "s'ha encès excepcionalment, quan habitualment només es fa el 28 de juny, quan les autoritats arriben a l'ofici de completes", tal i com ens recorda el coordinador científic del simposi, Salvador Palomar.

La part més científica del simposi ha comptat amb una trentena de comunicacions i la participació d'un centenar de persones vingudes, principalment, d'arreu dels països catalans. "Ha servit per posar en contacte persones que, tot i ser properes geogràficament i tenir costums semblants, s'han conegut aquí", ha afegit Palomar.

Les sessions de treball s'han centrat en tres àmbits: el foc a les festes d'hivern, les festes de Sant Antoni, i la tradició de focs durant tot l'any. El relleu del simposi l'agafa Gandia i se celebrarà l'abril de l'any vinent.