Back to top

Reus, Tarragona i Valls, escenaris d'un concert de Nadal amb visió de territori

Uns 150 cantaires i la Camerata XXI donaran vida a tres concerts de 'Cantem!', un projecte de cant coral participatiu amb el Glòria de Vivaldi de protagonista

Tres concerts a tres equipaments, uns 150 cantaires, dues solistes i l'Orquestra Camerata XXI donen forma a Cantem!, un projecte participatiu que es podrà veure a Reus, Tarragona i Valls. El Glòria de Vivaldi serà el fil conductor d'un concert que tindrà el Cor Ciutat de Tarragona com a motor, però al qual se sumaran 125 cantaires d'una quinzena de municipis de la regió que s'han implicat específicament en aquest projecte i que no calia que tinguessin cap experiència en el cant coral.

Es tracta d'un format que ja funciona a altres llocs, i que al Camp de Tarragona va tenir una primera iniciativa a Valls. Ara, amb Camerata XXI al capdavant se n'ha volgut agafar el relleu. Gairebé un any després de començar-se a treballar, la feina culmina amb tres concerts. El 23 de desembre al Teatre Bartrina, el dia 29 al Teatre Tarragona i el 30 a l'església de Sant Joan de Valls.

El director artístic de Camerata XXI, Guillem Cabré, destaca que "tenim el vessant professional amb l'Orquestra Camerata XXI Ciutat de Reus, les solistes Mireia Tarragó i Tànit Bono, i Xavi Pastrana dirigint, i tenim com a cor pilot el Cor Cituat de Tarragona i tot el volum de cantaires". Fa un any que el projecte es va començar a treballar, i els assajos van engegar-se durant la tardor.

'Cantem!' com a reivindicació territorial

Els implicats posen l'accent en la importància de teixir complicitats des de i per al Camp de Tarragona, fugint de mantres com el que defensa que l'àmbit cultural de cada municipi és un sistema estanc. Des de l'Associació Amics de la Música de Valls, Roger Padullés reivindica que "potser pel que fa al públic és així, perquè cada equipament té el seu, però les sinergies que es creen entre diverses ciutats de vegades semblen impossibles i no ho són, i això n'és una prova, esperem que la primera de moltes".

En la mateixa línia es mostra el director del Cor Ciutat de Tarragona, Xavier Pastrana, que defensa que "quan aconseguim ajuntar-nos passen coses fantàstiques com aquesta; no és tan fàcil com sembla, muntar un projecte i que se t'apuntin més de cent cantants". Un altre objectiu de la iniciativa és el de deixar llegat, per una banda, de manera directa en les persones que s'hi han implicat.

Així ho veu, des de l'Escola de Música del Centre de Lectura, Marc Guerris, que exposa que "és una part que aquest projecte pot intentar continuar, integrar gent que té ganes de fer música i no hi té accés perquè no toca un instrument ni té la constància d'anar a una coral". Per altra banda, s'aposta perquè aquest concert participatiu es converteixi en una cita anual al calendari cultural ja no de cada municipi, sinó de tot el Camp de Tarragona.

Paraules clau:

Notícies relacionades