Back to top

Demanen la fi del transvasament Siurana-Riudecanyes

Diverses organitzacions ecologistes han demanat al Ministeri d'Agricultura i a la Generalitat el tancament del transvasament Siurana-Riudecanyes. Han elaborat un informe sobre l'impacte ambiental i social d'aquest transvasament.
Demanen al govern central la clausura del transvasament Siurana-Riudecanyes.

Les organitzacions Ecologistes en Acció, GEPEC-Ecologistes de Catalunya i la Plataforma en Defensa de l'Ebre han demanat per escrit al Ministeri d'Agricultura i a l'Agència Catalana de l'Aigua que eliminin de manera immediata el transvasament que va des del riu Siurana a la riera de Riudecanyes. Les entitats han elaborat un informe sobre els efectes ambientals i socials que té el transvasament.

Més enllà d'assegurar que amb la pèrdua d'aigua en un tram de més de 9 quilòmetres del riu Siurana s'estan assecant boscos de verneda i es posa en perill la recuperació de la llúdriga, la rata d'aigua o el cranc de riu, també consideren que està afectant negativament el desenvolupament de l'activitat social. Un dels membres d'Ecologistes en Acció, Santiago Martín, ha explicat que 'els pobles d'aquesta comarca, el Priorat, entre 1950, quan es va fer el transvassament, i fins a l'any 2000 van perdre el 45% de la població'.

Les entitats han proposat una alternativa. La voluntat seria servir-se de l'aigua del mini-transvassament de l'Ebre que arriba fins a Tarragona, per tal que poblacions com Reus i Riudoms se'n servissin, tal i com Reus ja ho fa en un 54%, segons expliquen. 'L'abastament de Reus es pot cobrir perfectament amb el transvassment de Tarragona, cosa que també serviria per Riudoms', ha afegit Martín. Els ecologistes també han advertit que la seva voluntat no és enfrontar-se amb els pagesos que actualment se serveixen del pantà de Riudecanyes.

El president del GEPEC, Andreu Escolà, ha assegurat que 's'hauria de preocupar menys de vendre l'aigua a la indústria i fiscalitzar l'aigua i fer justícia'. Les entitats buscaran la manera de reunir-se, en les pròximes setmanes, amb els diferents agents implicats per aconseguir la seva petició.