Back to top

Dieta equilibrada, l'antídot després de Nadal

Nadal és sinònim d'excessos, sobretot alimentaris, per això ara que ja s'han acabat aquestes festes toca tornar a la normalitat. Per molts ciutadans aquesta normalitat implica perdre els quilos de més que s'han agafat. La solució? Una bona alimentació. Segons va explicar ahir una doctora en nutrició i metabolisme al magazín de Canal Reus TV, Avui per Demà, seguir una dieta equilibrada i mediterrània hauria de ser suficient per recuperar la figura habitual.
dieta equilibrada

Torrons, tortell, canelons, sopa de galets i tot el que se'ns ha posat per davant. Les festes de Nadal ens porten molts excessos especialment alimentaris, no és d'estranyar doncs que, qui més que menys, hagi sumat algun quilo de més. Ara arriba el moment de baixar-los i els experts recorden que les dietes miracle no són una solució. "Les dietes miracle són perjudicials per a la salut, el que hem de fer és seguir una dieta saludable i equilibrada", remarca la doctora en nutrició i metabolisme de la URV, Nerea Becerra.

La dieta equilibrada i mediterrània té grups d'aliments que han de ser consumits diàriament i d'altres de forma setmanal. Entre els diaris i hi trobem els hidrats de carboni, és a dir, patata, arròs, pa i pasta, i s'han d'ingerir entre 4 i 6 racions. De verdura n'hem de menjar dues vegades al dia, de fruita tres, també una ració de fruits secs i de 2 a 4 de làctics.

Pel que fa als aliments que s'han d'ingerir setmanalment hi tenim els llegums, uns tres a la setmana, dues o tres vegades també hem de menjar peix i carns blanques. Mentre que la carn vermella la reduïm a una. La font principal de greix per cuinar ha de ser l'oli d'oliva verge extra.

Segons explica la doctora Becerra, si seguim aquesta dieta i incrementem l'activitat física n'hi haurà prou per perdre els quilos agafats durant les festes de Nadal. "En el cas que vulguem aprimar-nos més és important demanar cita al dietista nutricionista perquè ens marqui una dieta personalitzada i adaptada a les característiques de cadascú", afegeix.

Una altra qüestió important és la forma de cocció. Es recomana fer els productes a la planxa tot i que els fregits no estan prohibits. "La població general creu que els fregits no s'han de fer servir però no és així", diu la integrant de la unitat de nutrició humana de la URV mentre recalca que "el més important és que fem els fregits correctament". "Cal fer servir oli d'oliva verge extra, ha d'estar molt calent, uns 160 graus, i ha de cobrir completament l'aliment", conclou.

Si seguim aquests passos, recuperarem la figura en un 60 o 70%. L'altra part ens l'aporta l'exercici físic, es recomana fer més de mitja hora d'activitat tres vegades per setmana.

Paraules clau: