Back to top

Digitalització i municipalisme, puntals del Congrés d'Arxivística

Reus acull, des de demà i fins dissabte, el Congrés d'Arxivística de Catalunya. Hi prendran part més de 350 participants i comptarà amb una vintena de ponències. Experts d'arreu del món aprofundiran en el pas digital dels arxius i, sobretot, en el seu pes en el món municipal.
Associacions i institucions presenten el Congrés d'Arxivística

L'Associació d'Arxivers Gestors de Documents ha escollit Reus perquè aculli el seu Congrés bianual. El programa compta amb una vintena de ponències que, més enllà de l'àmbit de l'arxivística en general, se centraran en dos aspectes concrets.

Per una banda, la seva digitalització, que cal millorar-se a Catalunya. El president de l'associació, Joan Soler, explica que 'portem tot aquell coneixement que a Catalunya potser no tenim i que ens ha de servir per reimpulsar-nos; la gestió de documents a Catalunya és molt poderosa, però ens cal millorar, sobretot, en la transformació digital, tenim el gran repte en el canvi tecnològic'.

El segon puntal d'aquest congrés és el municipalisme, és a dir, la importància de l'arxivística per a l'administració local. En aquest sentit prendrà importància el canvi que ha patit la imatge i la funció dels arxivers els darrers anys. Tal com explica l'arxivera municipal de Reus, Elisenda Cristià, 'fins fa poc es considerava l'arxiu el procés final dels documents, com si fos un cementiri, però avui en dia l'arxiu hi és des que es dissenyen els documents, des que es pensen fins que neixen'.

El Congrés, que comença demà al matí, s'allargarà fins dissabte al migdia. Entremig, una vintena de ponències majoritàriament d'experts estrangers, des d'Estats Units i el Canadà fins a Croàcia o Bèlgica. Les 350 persones que, hores d'ara s'han inscrit, també comptaran amb ponències catalanes sobre la gestió de documents en l'àmbit públic.