Back to top

Els col·lectius no constituïts tindran veu i vot a Reus

El nou reglament de participació de l'Ajuntament de Reus permetrà a les entitats, col·lectius i grups no constituits d'incidir en la presa de decisions municipals. El document que s'ha d'aprovar el mes de febrer al plenari, ofereix un ventall de vies per interactuar amb l'administració, i facilita la participació al saló de plens als ciutadans.
Els grups municipals han participat de la redacció del reglament

Una quarantena de persones van participar ahir en una sessió oberta de retorn del reglament de participació ciutadana. Un document que ha de regir les fórmules a través de les que els reusencs i les reusenques poden fer eminents les seves queixes, suggeriments i propostes al govern municipal. Però el reglament va molt més enllà i busca apoderar la ciutadania perquè se senti partícipa de la gestió municipal i obrir els canals de comunicació, no només a les entitats, sinó també als col·lectius no constituits. 

La participació esdevé l'eina indispensable per la gestió pública del futur, segons el director general de Participació de la Generalitat, Isamel Peña. Peña considera que "les institucions han de ser conscients i admetre públicament que han fallat i que necessiten la col·laboració de la ciutadania". Afegeix que "la societat reclama eines" com el reglament de participació de Reus. 

Una eina que, segons la regidora de Participació de la ciutat, Montserrat Flores, "és un recull de canals i vies" amb les que els ciutadans poden dirigir-se als treballadors d'allò públic. S'hi reconeixen els drets de la ciutadania i s'expliquen les funcions de tots i cadascun dels mètodes de participació existents. 

El nou reglament compta amb el suport dels grups a l'oposició, que hi han fet esmenes. A la sessió d'ahir hi van participar els grups del PDeCAT, el PSC, la CUP i el PP. S'espera que el ple l'aprovi el proper 11 de febrer.