Back to top

"Els judicis no són el camí" per superar el conflicte català

Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona ha impartit una conferència aquest dimecres. Queralt ha parlat principalment de la situació en què es troba Catalunya, exposant una clara vinculació entre el poder polític i el poder judicial i denunciant que el Govern espanyol està utilitzant el dret com una arma política.
"Els judicis no són el camí" per superar el conflicte català

"Els judicis no són el camí", aquesta és la premissa amb què Joan Queralt comença la seva conferència tractant la situació política que es viu actualment a Catalunya. El catedràtic ha denunciat la manca de limitació entre el poder polític i la cúpula judicial, i ha posat de manifest que el Govern espanyol està combatent d'independentisme utilitzant el dret com una arma política.

Queralt ha constat que "estem fent política amb judicis. Aquí els judicis són la política per altres mitjans. Però amb la diferència que els polítics no poden dirigir el judici per on ells voldrien per molta afinitat que hi hagi perquè hi ha unes regles pròpies, al final tot s'escapa de les mans i passen injustícies com les que estem vivint en aquest moment".

Com expert en dret Penal, Queralt també ha denunciat que alguns dels delictes que s'imputen a les persones empresonades per la causa independentista, no existeixen en les lleis penals perquè no violència i per això reitera la lluita pacífica. El catedràtic també ha fet incís en les penes aplicades, molt exagerades, superant els anys de condemna a delictes com l'homicidi o la violació i ha plantejat el diàleg com a única solució per resoldre aquest conflicte.

Joan Queralt també ha donat el seu punt de vista sobre les possibles sortides per resoldre aquest conflicte dient que "tant de bo tot plegat fes un viratge cap al seny, i el seny en política és diàleg. Cedir per ambdues parts, i segurament les dues parts hauran de cedir bastant però d'una forma que la situació no es torni a reiterar, perquè, si són sessions purament tàctiques, per sortir del pas no fem res. Ha de ser un diàleg constructiu, dur."

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent serà el pròxim en visitar el Círcol en un sopar col·loqui el proper 12 d'abril.

Paraules clau: