Back to top

"Experiència trencadora, ens ha deixat commocionats a tots"

Sense xifres ni estadístiques. Parlar de persones, noms, cares i mirades. Aquest és l'objectiu d'un grup d'estudiants de la Universitat Rovira i Virgili, els quals s'han desplaçat aquest juliol fins a Grècia per fer visible les històries de persones refugiades a través d'un documental. Així han viscut aquesta experiència professional.
"Experiència trencadora, ens ha deixat commocionats a tots"

Explicar, reflexionar sobre la cara més fosca de la humanitat i donar veu a totes aquelles persones atrapades a la regió de Tessalònica, un dels epicentres dels camps de refugiats de Grècia, sense xifres i només amb els rostres, amb  històries personals. Aquesta és la fita que s'ha fixat un grup d'estudiants i recents llicenciats de la URV de periodisme i comunicació audiovisual.

L'equip ha tornat després de deu dies de rodatge pel país hel·lènic, en el qual han retratat diferents testimonis per desmitificar el concepte de refugiat. El documental recollirà des del cas d'una dona amb fills que porta dos anys esperant el permís de residència per poder reunir-se amb el seu marit a Alemanya fins a un periodista sirià que combat l'ISIS amb caricatures.

Tot i que ha estat dur i difícil accedir als camps, la Carla Clúa ha explicat que el grup hagués allargat l'estada, ja que ha suposat "una experiència trencadora". De fet, aquesta estudiant de periodisme ha afirmat que "ens ha commocionat a tots, hem tornat amb una sensació agredolça". Per un costat se senten afortunats per haver pogut conèixer de primera mà històries de persones que ja no seran mai més anònimes i, per altra, per la sensació de desesperança i de frustració.  "Vam conèixer persones que ens van explicar la seva vida i després de fer-nos amics els hi vam haver de dir adéu", fet que els ha trasbalsat segons ha subratllat Clúa.

En concret, un dels casos més colpidors per aquesta estudiant ha estat un grup de joves procedents del Pakistan. Refugiats econòmics que segona ha detallat  viuen en condicions infrahumanes en un habitatge en ruïnes, el qual anomenen la Masion. "Estan abandonats literalment perquè no estan reconeguts ni com a refugiats ni com a ciutadans, no tenen cap document i estan a l'espera vivint com si fossin una família sense res".

Ara per ara, el documental encara no té data d'estrena. Per endavant resten hores i hores d'edició d'un equip commocionat que ja pensa en tornar a Grècia per seguir ajudant sigui com sigui.